Dani arhitekture Sarajevo | Prostor slobode

Dani arhitekture Sarajevo | Prostor slobode

Dani arhitekture u Sarajevu su u okviru ovogodišnje teme – Prostor slobode, raspisali konkurs za studente i mlade arhitekte, i pozvali ih da odgovore na temu kroz promatranje lokacije jedinstvenog sarajevskog prostora slobode – bob i sankaške staze na Trebeviću.

 

 Bob i sankaška staza na Trebeviću izgrađeni su u okviru priprema za Zimske olimpijske igre koje su se 1984. godine održale u Sarajevu, nakon kojih je staza podeljena na tri upotrebno nezavisna dela, u pokušaju prilagođavanja svakodnevnim potrebama korišćenja.

Međutim, staza je u toku rata devedesetih godina znatno oštećena i od nje je ostalo samo betonsko korito. Gotovo dve decenije ovo područje imalo je reputaciju ničije zemlje, ekscesnog prostora izvan nadležnosti. Upravo u ovom kontekstu nastaju alternativni načini korišćenja bob staze - najprije iscrtavanje grafita. Danas je ona popularno mesto šetanja, trčanja, fotografisanja, ekstremnih sportova kao down-hill biciklizma. Sve ovo, stazu je učinilo neformalnim simbolom postapokaliptičnog stanja i popularnom slikom na društvenim mrežama, a isto tako i inspiracija za nove scenarije korišćenja i zamišljanje alternativne sadašnjosti i budućnosti.

Na internacionalni konkurs Dana arhitekture stiglo je 35 radova iz 11 zemalja (BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Makedonija, Austrija, Holandija, Italija, Španija, UK). Ovaj podatak govori da su značaj ovog prostora prepoznali student mladi profesionalci, ne samo iz regiona, već i daleko dalje.

Stručni žiri, u čijem sastavu su Dinko Peračić - kurator Dana arhitekture, Katarina Bošnjak ispred organizacije Lift - prostorne inicijative, Kenan Vatrenjak iz Filter arhitektura i Marija Simović iz Studio Simović, je odabrao 7 radova za prezentaciju u okviru programa manifestacije Dani arhitekture koja se održava od 23. do 27. maja u Sarajevu.

Autori i autorke radova su pozvani da se pridruže na Danima arhitekture i da kroz Pecha Kucha format prezentacija predstave i obrazlože svoja promišljanja i učestvuju u diskusiji, nakon čega će žiri i publika odabrati pobednički rad.

U nastavku je komentar žirija na radove koji su prošli selekciju su:

FREESPACE – tim Konntra (Silvija Shaleva, Mirijana Lozanovska, Erik Jurišević); Skoplje, MakedonijaKrajnje radikalan pristup u odnosu na temu konkursa. Ne raditi ništa kao potpuno legitiman, nihilistički pristup prema arhitektonskoj akciji, ali vrlo organičan i iskren prema tome da je na kraju sloboda različita za svakoga i da je potrebno dozvoliti da korisnici prostora nastave da se učitavaju u prostor sami bez ičije instrukcije. Čin negrađenja je konstruktivan i promišljen korak, ali u projektu nedostaje razumevanje drugih mogućnosti ovog pristupa. Da li se projekat iscrpljuje u prostornoj intervenciji? U svakom slučaju, projekat nudi potencijal razvijanja zanimljive diskusije na temu postojanja kriterijuma 'filtriranja' načina učitavanja korisnika u prostor kao i njihove valorizacije.

NOVA TOPOGRAFIJA - Mačkić Tijana, Nešić Marina, Novaković Bogdan; Beograd, SrbijaJednostavan, dosledan pristup koji nudi slobodu korišćenja prostora kroz intervenciju mimikrije pejzaža, i razvijanje i 'stvaranje' prostora koje zavisi od aktivnosti korisnika. Kao što je slučaj i sa mnogim drugim projektima, predložen je niz prikladnih intervencija kojima se naseljava i dopunjuje postojeći objekat. Međutim, velika razlika od ostalih predloga je u formalizovanju: mreža kao infrastruktura otvara mnoge mogućnosti doživljaja i korišćenja prostora, a istovremeno svojim efemernim karakterom daje snagu betonskoj stazi. Stidljivost ili strahopoštovanje da se desi intervencija na samoj strukturi bob staze je dovela do predloga nove topografije, nove staze koja natkriva i otkriva stazu nanovo sa dodatnim sadržajima, uz jasan odnos i suživot novog i starog, koji postaje glavni sadržaj projekta.

TREBEVIĆ SE VRAĆA KUĆI - Ante Grbić i Hana Paleka; Split, HrvatskaHvatanje u koštac sa stazom kao integralnim delom novog arhitektonskog i pejzažnog ambijenta predstavlja smelost da se staza, sa svim svojim nedostacima kao posledicama iz prošlosti posmatra kao prostor slobode. Nedostaci su iskorišćeni kako bi se dodale nove staze različitih namena, čime je ukinuta hijerarhijska vrednost bob staze. Pravo je osvežnje videti rad koji nije opterećen strahopoštovanjem staze. Uvideti autoritarnost linearnog kretanja u stazi, danas kada se ne koristi za sankanje, je istinsko stvaranje prostora slobode. Projekat kao da multiplicira postojeću formu da bi se angažovao širi prostor i na taj način formirao novi gradski park, rekreativna zona, uhvatili svi zanimljivi pogledi prema gradu koji su sada nepoznati i sakriveni u šumi. Umetanje novih objekata i sadržaja je logična posledica.

O:TVORENO U PROSTORU SLOBODE - Stefan Radoševic, Luka Višnjić, Lazar Stanojčić, Majda Ranitović; SrbijaAutori su se dobro snašli oko definisanja projektnog zadatka u smislu sadržaja služeći se participativnom metodom. Učitavanje dečijih želja u projekat je dovelo da infaltilnog i nevinog narativa koji prostor definiše kroz igru, rekreaciju i zabavu, zaobilazeći narativ prošlosti koji je postao opterećenje samo po sebi. Igra kao legitiman pristup da se prostor staze posmatra kao prostor koji je okrenut ka budućnosti, gde bi trebalo da se nađe ta sloboda. U radu je primetan odličan odnos procesa i rezultata, koji je rezultirao vrlo preciznim i promišljenim predlozima. Projekat pokazuje da vrlo senzibilne intervencije takođe mogu biti i otvoreni proces, da se mogu razvijati, menjati. Ovo nije samo predlog, ovo je već delovanje.

MEĐUKORAK - Nedim Hodžić, Tarik Veledar, Selma Vila; Sarajevo, BiHJedan od mnogih radova koji nizom intervencija pokušava da angažuje ceo prostor staze. Ovaj rad se izdvaja po jasnijoj artikulaciji sadržaja i procesnom shvatanju projekta. Proces delovanja, proces razvoja i proces postajanja. Mapiranjem sadržaja autori su predložili strateški kako bi trebalo prostor da se aktivira. Ta mapa je vodič kroz specifične korake oslobađanja prostora.

RES NULLIUS, RES COMMUNIS - Richard Lee Peragine; Bologna, Italija

Teoretski zanimljiv rad koji nudi potencijal razvoja dobre diskusije. Predlog je jako slojevit i posmatra na jednom prostoru fenomen koji deli čitav svet. Smelost da se
uhvati u koštac sa istorijskim posledicama i identifikovanje staze kao limesa oko koga se društveno-politički razdvajaju ljudi među sobom predstavljeno je kroz uvođenje nove namene, odnosno novog narativa. Staza postaje prostor procesije kroz koju se čita sličnost nje kao granice sa ostalim granicama na planeti koje autor/i definiše/u kao besmislene. Zanimljivo je otkriće koliko dimenzija prostora se sintetiše u ovom radu jednostavnim pomeranjem tačke gledišta. Označiti prostor kao debljinu linije razgraničenja otvara potpuno nova značenja. Ovaj pristup bi se mogao interpretirati na različite načine. Pored svoje intelektualne snage, rad je povezan sa trenutnim korišćenjem staze kao prostora grafita, ali mu daje jednu puno dublju dimenziju značenja.

CVJETNJAK - Matija Kraljić; Zagreb, Hrvatska

Vizuelno i misaono zanimljiv rad. Pomalo poetičan pristup koji ne bi trebalo posmatrati u kontekstu izvođenja, nego u smislu romantizovanja usamljenosti, izolacije i prepuštanja prirodi. Koncept osame kao prostora u kojem se dešava sloboda je omekšano sadržajem o kojem treba voditi računa. O orhidejama kao simbolu fragilnosti osobe, društva i prostora. Posebnog ovog rada je u njegovoj potrazi za potpunom novim doživljajem, nekim drugim smislom ovog betonskog korita. Odnos je vrlo senzibilan, efemeran, i zelenilo koje se unosi u korito više je događaj nego objekat. Pristup bi se mogao nazvati isceljiteljskim.

U predstojećem periodu svi prijavljeni radovi biće objavljeni na web stranici Dana arhitekture i društvenim mrežama, i prikazani na izložbi u okviru programa Dana arhitekture. Svi zainteresovani da se uključe u diskusiju o konkursom promatranom prostoru pozivaju se da se priduže prezentacijama odabranih radova 24. maja u 14h.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services