Decembarski program u Kulturnom centru Beograda

Decembarski program u Kulturnom centru Beograda

Raznovrstan program početkom decembra u Kulturnom centru Beograda!

 

 

 

 

 

 

U utorak  4. decembra sa početkom u 18 časova u Galeriji Artget u  Kulturnom centru Beograda održaće se predstavljanje drugog izdanja knjige Zlate Vuksanović Macura, "Život na ivici Stanovanje sirotinje u Beogradu 1919-1941". 

Prvo izdanje knjige "Život na ivici" odavno je rasprodato i ovenčano brojnim priznanjima. Tema koju obrađuje zanimljiva je za naučnu i stručnu zajednicu, a svakako bi mogla biti i značajna literatura za sve donosioce odluka koje se tiču razvoja grada, stambene krize koja i danas najviše ugrožava upravo siromašno stanovništvo. Knjiga je namenjena i svim  zaljubljenicima u Beograd i njegove male i velike priče… Zanimljivo je i pomenuti da su inspiracuju za svoj rad u ovoj knjizi našli i autori gledane serije „Senke nad Balkanom“, čiji se veliki deo radnje odvija upravo u za tu priliku rekonstruisanoj sirotinjskoj Jatagan mali.

U sredu 5. decembra u Galeriji Podroom sa početkom u 18 časova održaće se razgovor sa umetnikom Bojanom Fajfrićem o njegovim radovima koji se prikazuju na izložbi, o filmu "Uzrok smrti" za koji je Fajfrić dobio nagradu Kulturnog centra Beograda na 56. Oktobarskom salonu i o drugim spontanim i apokaliptičnim temama koje prožimaju Fajfrićeve pokretne slike.

Povod za razgovor je samostalna izložba Bojana Fajfrića u galeriji Podroom na kojoj se prikazuju tri video rada: "Ušće", "Teta ritam" i "Nezavršeni posao", koji svaki na svoj način govore o totalnom ličnom i političkom porazu.

Istog dana u Galeriji Artget sa početkom u 19 časova, održaće se predstavljanje knjige Saša Pančić, Radovi 2002-2017. Knjiga Saša Pančić, Radovi 2002-2017 pored toga što prikazuje potpuni uvid u stvaralaštvo umetnika u navedenom periodu istovremeno predstavlja i umetničku knjigu realizovanu u koautostvu sa Bredom Bizjak, koja se potpisuje kao urednik, i Agencije New Moment iz Beograda kao izdavačem.

Sadržaj knjige čini pet narativnih segmenata u okviru kojih centralno mesto pripada intervjuu "O umetnosti i … " koji je istoričar umetnosti dr Slobodan Mijušković vodio sa svojim dugogodišnjim prijateljem pozicionirajući u dijaloškoj razmeni iskustava iz teorije i prakse savremene vizuelne umetnos-ti  rad Saše Pančića u sfere savremene vizuelne umetnosti na domaćem terenu, a potom slede i četiri lične recepcije umetnika na shvatanje likovnih elemenata u njegovom delu po pitanju poimanja  li-kovne forme u prostoru, površine forme, materijala u kojima radi i tehničkim realizacijama, značaja svetlosti itd..

U razgovoru će učestvovati: dr Slobodan Mijušković, dr Irina Subotić i autor.
Moderator: Gordana Dobrić, istoričar umetnosti

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text