De/konstrukcija spomenika | Na svežem vazduhu sa....Dunjom Blažević

De/konstrukcija spomenika | Na svežem vazduhu sa....Dunjom Blažević

U bašti Centra za likovno obrazovanje Šumatovačka, u sredu, 13. septembra, od 19 do 21 čas, biće održano predavanje sa video projekcijama pod nazivom De/konstrukcija spomenika. 

 

Gost tribinskog programa "Na svežem vazduhu" je Dunja Blažević, istoričarka umetnosti.  

 

„De/konstrukcija spomenika“ (2004-2007g.) je projekat koji je realizovao Centar za savremenu umjetnost Sarajevo.

Projekat se bazirao na potrebi sistematizacije individualnih umetničkih pojava u novijoj umetnosti na prostoru bivše Jugoslavije koje, kao referencijalnu građu, koriste različite reprezentacije prošlosti u cilju njihove demistifikacije, reinterpretacije ili reafirmacije.

Baveći se spomenicima, simbolima, mitovima, koji im služe kao radni materijal ili kao metafora, umetnici se, posredstvom svojih radova, pojavljuju u ulozi kritičara nametnute selektivne percepcije i interpretacije prošlosti, na kojoj se konstituiše današnji pogled na svet (weltanschaung).

U video prezentaciji učestvuju umetnici, istoričari, istoričari umetnici, reditelji, koji su učestvovali u raznim programskim segmentima „De/konstrukcije spomenika“.

Autorka projekta: Dunja Blažević

Dunja Blažević je završila studije Istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1968. godine. Urednica je likovnog programa Studentskog kulturnog centra (SKC) od 1971. do1975. Direktorka je SKC-a od 1975. do 1979. Od 1981. urednica je likovnog programa u Redakciji za kulturu Radio televizije Beograd. Pokreće autorsku emisiju TV Galerija (naziv emisije je posveta Garry Schum-u). 1990. godine odlazi u Pariz, gde radi kao slobodna kustoskinja, umetnička kritičarka i producentkinja. Od 1994. godine j članica francuske AICA -e. Od 1997. do 2014. vodi Centar za suvremenu umjetnost, Sarajevo, a od 2014. godine živi i radi u Beogradu. Dobitnica je francuskog ordena Viteza iz reda Umetnosti i Književnosti (2010).

Publika je pozvana da se aktivno uključi u razmenu mišljenja i svojih iskustava u okviru ovih programa Centra za likovno obrazovanje Šumatovačka.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text