Design District Zagreb 2017: Ratkajev prolaz postaje Zeleni Ratkaj

design district zagreb 2017, zeleni ratkaj

Drugo izdanje festivala Design District Zagreb održaće se od 13. do 18. jun u prostoru Martićeve ulice i četvrti koja je okružuje.

U okviru Zelenog programa festivala, Ratkajev prolaz će se kroz šest festivalskih dana transformisati u Zeleni Ratkaj – svi posetioci moći će da iskuse prototip idealnog održivog grada kroz bogat program: impozantan mobilni urbani povrćnjak, set mašina za reciklažu plastike, zelenu pop-up šumu kao i mnoštvo uzbudljivog, edukativnog i zabavnog sadržaja.

 

Design District Zagreb i ove godine garantuje bogat, uzbudljiv i raznolik program koji će kroz šest dana ponuditi nove aspekte i načine konzumacije kulturnih sadržaja u okviru javnih prostora. Novost ovogodišnjeg izdanja je Zeleni program unutar kojeg će biti izloženi svi 'zeleni' sadržaji koji pridonose obazrivom i funkcionalnom korišćenju resursa u Dizajn distriktu.

design-district-zagreb-zeleni-ratkaj

Spomenuti program će se održati u zagrebačkom Ratkajevom prolazu koji za vreme Festivala postaje Zeleni Ratkaj, a zamišljen je kao prikaz idealnog održivog grada po meri čoveka koji zadovoljava sve segmente za kvalitetan urbani život — u socijalnom, ekološkom i ekonomskom smislu. Ratkajev prolaz transformiraće se u mesto za opuštanje i druženje, a kroz alternativne sadržaje približiće nove oblike održivosti koji doprinose opštem dobru i podstiču na promišljanje o društvenim promenama u gradu. Posetioci će na zabavan način, moći da se uključe u procese koji život u gradu čine održivim i kvalitetnijim.

design-district-zagreb-zeleni-ratkaj

Centralni deo Zelenog Ratkaja biće instalacija mobilnog, urbanog povrćnjaka u kojem je moguće proizvesti ekološku hranu, sa željom da se ukaže na mogućnost da javni gradski prostor osim mesta konzumacije, može postati i mesto edukacije i produkcije. Povrćnjak kao instalacija predstavlja element urbane infrastrukture 'zelenog' grada i upućuje na javno dostupno i održivo. Impozantnih dimenzija, izrađen od prirodnih materijala, povrćnjak predstavlja najupečatljiviji deo projekta.

U Zeleni Ratkaj privremeno će se useliti i nekoliko mašina za reciklažu. Holandski dizajner Dejv Hakens (Dave Hakkens) pre dve godine je pokrenuo projekat Precious plastic u sklopu kojeg je izradio set mašina za reciklažu plastike koji za cilj imaju transformaciju plastike u korisne predmete.

design-district-zagreb-zeleni-ratkaj

design-district-zagreb-zeleni-ratkaj

Ta kolekcija DIY mašina osmišljenih da rade s recikliranim komadićima PET ili PP ambalaže uključuje četiri mašine: mašinu za usitnjavanje, izradu konopa, topljenje i prešu. Nacrti za izradu mašina dostupni su svima, čime se radi na jačanju globalne svesti o važnosti recikliranja i odvajanja otpada. Na festivalu Design District Zagreb svi će posetioci moći da recikliraju svoju plastiku i kreiraju predmete prema postojećim kalupima. Po završetku Festivala, mašine za reciklažu će biti donirani udruženju za promociju digitalne fabrikacije, FabLab.hr (koja će u sklopu DDZ-a održati mnoštvo radionica), a biće korišćeni u saradnji i realizaciji programa sa školama u Zagrebu.

design-district-zagreb-zeleni-ratkaj

design-district-zagreb-zeleni-ratkaj

U Zelenom Ratkaju tokom festivala niknuće i pop-up šuma – program pod nazivom Toyota 1 hibrid – 1 sadnica uključiće veliki broj sadnica drveta koje će dodatno revitalizovati obogatiti sadržaj kao i boravak u ovom prostoru. Naime, za svaki kupljeni Toyota hibridni model vozila u razdoblju od januara do juna 2017. tokom festivala Design District Zagreb, biće posađena jedna sadnica drveta. Nakon festivala, ove će 'srećne' sadnice pronaći svoje stalno prebivalište i to na potrebnim lokacijama u Zagrebu. 

Pored navedenog, Zeleni Ratkaj uključiće i zone za relaksaciju i druženje u kojem će svima biti dostupne i ‘javne društvene igre’ poput šaha, jenge, jamba, ping ponga.

Zeleni Ratkaj je osmišljen tako da i sam teži održivosti, kako u procesu realizacije i korišćenja, tako i u planiranju dalje namene pojedinih instalacija nakon završetka festivala, kada će svi elementi biti donirani kulturnim centrima ili udruženjima koji imaju mogućnost korišćenja dvorišta.

Pored programa u Ratkajevom prolazu, Festival Design District Zagreb uključiće i niz izložbi u eksterijeru i enterijeru, instalacije i intervencije u javnom prostoru, stručna vođstva arhitektonskim znamenitostima kvarta, radionice, rasprave i okrugle stolove, sajam knjiga i literarne večeri, a detaljnije informacije o tom delu programa objavljujemo uskoro.

Festival Design District Zagreb realizovan je u saradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i uz podršku Grada Zagreba, Zaklade Adris i Ministarstva kulture RH te uz podršku partnera Hrvatske eletroprivrede, Toyote i Somersbyja. I ove godine u sklopu Fesitvala održaće se konkurs IKEA Hacking u saradnji s Ikeom.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text