Dokumentarni film "Crtanjem do besa" u KC GRAD

Dokumentarni film "Crtanjem do besa" u KC GRAD

Dokumentarni film "Crtanjem do besa" o Ernestu Ludvigu Kirhneru biće prikazan u sredu, 14. februara u 20 časova u KC GRAD, u okviru programa Umetnost za sve!

 

"Crtanjem do besa" je priča o životu i pionirskom radu slikara Ernesta Ludviga Kirhnera (1880 – 1938).

 

 

Ernest Kirhner je jedan od osnivača čuvene umetničke grupe Die Brücke (Most) i smatra se jednim od najzanačajnijih predstavnika ekspresionizma.

Fascinantni filmski portret približava nam opus izvrsnog slikara, ali i dalje od toga, prikazuje osobenost iza umetničkog genija kao i njegovu psihičku borbu.
Mnoge njegove slike predstavljaju ulične scene, sekvence iz života običnih ljudi i spadaju medju najvažnija dela XX veka.

Kirhnerov život nije bio lak, njegov rad i umetnički izraz duboko su ukorenjeni u realnosti, a njegov život je bio dramatična reakcija na tadašnja politička dešavanja u Nemačkoj. Kao dobrovoljac učestvuje u Prvom svetskom ratu, ali biva oslobođen, zbog nervnog sloma. Živeo je u Belinu, koji mu je pružio slikarsku inspiraciju, ali i u Davosu gde se sklonio tokom uspona nacizma. Njegov rad je od strane nacista 1933. okarakterisan kao degenerativan, a 1937. vise od 600 slika i crteža prodato je ili uništeno. Kirhner je 1938. izvršio je samoubistvo.

Projekciju filma je omogućio Goethe Institut u Beogradu, a prevod je uradio Vlada Milanović.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text