"FAME is dead - long live FAME" u Novom Bioskopu Zvezda

"FAME is dead - long live FAME" u Novom Bioskopu Zvezda

Dokumentarni film "FAME", kao i nekoliko kratkometražnih ostvarenja Angela Milana, spiritusa movensa umetničkog festivala FAME i studija CROMIE iz Grotalje, biće prikazan u četvrtak, 5. jula u 21h u Novom Bioskopu Zvezda. 

 

 

Projekcije će pratiti i razgovor sa Angelom Milanom.

Angelo Milano, i dalje, iz ovog malog gradića na jugu Italije nastavlja da utiče na globalnu umetničku scenu jedinstvenim saradnjama sa nekim od najznačajnijih umetnika današnjice.

Link ka Facebook Event-u!

Od 2008. do 2012, Grotalja, mali gradić u okolini Pulje na jugu Italije, postao je jedan od glavnih međunarodnih centara takozvane "ulične umetnosti". Vrhunski umetnici iz čitavog sveta (među njima i Blu, Momo, Conor Harrington, Erica il Cane, Escif, Vhils i mnogi drugi), izvršili su svojevrsnu "invaziju" na ovaj usnuli grad svojim umetničkim delima, često provokativnim, i redizajnirali lokalnu geografiju, ali i društvene odnose.


Blu, Toxic Cake


Iza svega je stajala vizija mladog Angela Milana, koji je pozvao umetnike iz celog sveta u svoj rodni grad da uzmu učešće u jedinstvenom festivalskom formatu, koji je u narednim godinama kopiran od strane brojnih drugih organizacija. A ideja je bila krajnje jednostavna: hrana, gostoprimstvo, materijal i podrška punim - u zamenu za umetničko delo na jednom gradskom zidu.


Erica il Cane


Bez traženja dozvola ili odobravanja od strane lokalnih političara, samofinansiran i anarhičan, baš kao i prava umetnost, rođen je FAME Festival koji uskoro postaje jedan od najvećih svetskih festivala (ulične) umetnosti, a radovi kreirani tokom festivala postaju globalnom prepoznatljive reference za njihove autore. Iz godine u godinu, Angelo je primao po jednog gostujućeg umetnika na period od par dana do par nedelja, tokom koga bi bio potpuno posvećen kreiranju impozantnih umetničkih dela kao i situacija i interakcija sa lokalnim stanovništvom. Celom ugođaju značajan doprinos davala je i domaća pasta koju je gostima pripremala Angelova mama, ili niz njegovih zanimljivih prijatelja koji bi se pridružili akciji.


Lista umetnika koji su učestvovali na FAME-u, ili radili sa Angelom u okviru njegovog studija Cromie (u kome radi na sito-grafikama, keramici, instalacijama i drugim umetničkim objektima), čita se kao "who-is-who" savremene, uglavnom van-institucionalne umetničke scene: JR, Blu, Os Gemeos, Swoon, Akay & Brad Downey, Boris Hoppek, Momo, Escif, Vhils, Nug, Paul Kremer, Lucy McLauchlan, Interesni Kazki, Erica Il Cane, Dalek, 108, Cyop & Kaf, Jan Kalab, Sam 3, Sickboy, Slinkachu, Moneyless, Aryz, Dem, Ethos i drugi.


Momo, Bad Murals


Kada je festival postao toliko uspešan da lokalna vlada postaje obavezna da ga podrži i da se u festival uključi, Angelo je odlučio da ga prekine nakon pet intenzivnih izdanja koja su svetu pružila neka od najznačajnijih dela savremena, žive umetnosti početka 21. veka. I nakon festivala, Angelo nastavlja sa projektima, koji ga ponekada vode na daleka mesta kao što su Kuba ili Jamajka, kao i produkcijom specijalnih edicija sito-printova i keramike.


Os Gemeos, Culo


Od pre dve godine organizuje izložbe u sopstvenom prostoru - Studio Cromie Gallery - u bivšoj fabrici tradicionalne keramike po kojoj je Grotalja istorijski poznata, a u međuvremenu je stigao i da lansira brend Roba di Sangue, koji predstavlja majice i odeću izrađenu od materijala čije je paterne dizajnirao i štampao Angelo lično, sa karakterističnim printovima koji pokrivaju celu površinu finalnog proizvoda.


Nug


Festivala više nema, ali je Angelova sklonost fenomenalnoj (video) dokumentaciji svega što se na njemu i oko njega dešavalo, prošle godine je pretočena u dugometražni dokumentarni film FAME, koji je režirao zajedno sa profesionalnim rediteljem Giacomom Abbruzzeseom.

Film je rađen u koprodukciji Italije (Dugong Produzioni) i Francuske (La Luna Productions).


Na besplatnom prikazivanju ovog filma u trajanju od 58 min. u Beogradu - koje će biti održano u četvrtak, 5. jula sa početkom u 21 h u Novom Bioskopu Zvezda - biće priklazano i nekoliko kratkometražnih ostvarenja iza kojih stoji Angelo Milano, a koje je snimao tokom suludih zajedničkih projekata sa umetnicima kao što su Momo ili italijanski trio Canemorto.

Projekcije će pratiti razgovor sa Angelom Milanom koji povodom ovog prikazivanja filma dolazi u Beograd.


Momo


Kao uvertiru za ovaj specijalan program, pogledajte jedan od videa koji su snimljeni na nekim od izdanja festivala, i upoznajte se sa specifičnim, produktivnim ludilom iz koga su rođeni nesvakidašnji umetnički projekti. I verujte Angelu kada kaže - art can really get you free sometimes.

Akay & Brad Downey from STUDIO CROMIE on Vimeo.

 


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text