Festival nezavisne kulture "Na sopstveni pogon" stiže i u Novi Sad

Festival nezavisne kulture "Na sopstveni pogon" stiže i u Novi Sad

Početkom septembra počeo je jednomesečni festival nezavisne kulture "Na sopstveni pogon" (NSP) Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, četvrto izdanje, pod sloganom „Novi prostori kulture”.

 

 

 

 

Brojni programi u više od deset gradova u Srbiji okupiraju javne prostore, istražuju nove domete savremenih umetničkih praksi, pozivaju na dijalog u zajednicama i postavljaju pitanja, zajednički tražeći odgovore.  

Posle programa u Zrenjaninu, Ivanjici, Šapcu, Čačku, Banatskoj Dubici, Novom Pazaru, Beloj Crkvi i Subotici, festival Na sopstveni pogon Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) stiže i u Novi Sad!

Tamo će publika imati priliku da vidi izložbu “Unutrašnji dijalog”, čije je otvaranje u utorak, 25. septembra 2018. u 19h, u prostorijama Šok zadruge (Zmaj Jovina 22).

Osnovu projekta "Unutrašnji dijalog" predstavlja aproprijacija slike Paje Jovanovića „Seoba Srba sa Kosova”.

Unutrašnjim dijalogom, odnosno intervencijom više generacija umetnika različitih potpisa, estetika i poetika na tako nastaloj površini, slici, umetnici se upuštaju u dijalog koristeći vizuelnu komunikaciju kao osnovni način komunikacije. Incijalni razlog za produkciju rada je poziv predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog sa ciljem uključivanja najšire javnosti u prevazilaženje i nalaženje trajnog rešenja za pitanje statusa Kosova. Tema koju obrađuje inicijalna, aproprisana slika je seoba, migracija, izbeglištvo koje je aktuelno ne samo u kontekstu Kosova, već i kao svakodnevnica ogromnog broja izbeglica koji borave ili koriste Srbiju kao deo ture za migraciju ka zapadnoevropskim zemljama iz različitih, ratom zahvaćenih zemalja poput Sirije.

Realizatori izložbe su Multimedijalni centar LED ART i Aktivističko udruženje Kanta. Ulaz na izložbu je slobodan, a po otvaranju izložbe, zainteresovani će moći da učestvuju i u likovnim radionicama. Za sve informacije u vezi sa učešćem na radionicama možete pisati na adresu sokzadruga@gmail.com.

Izložba je otvorena u periodu od 25. septembra do 9. oktobra svakim danom od 12 do 18h, osim ponedeljkom i nedeljom.

Ovogodišnje, četvrto izdanje festivala "Na sopstveni pogon" se realizuje pod sloganom „Novi prostori kulture“ i obeležava mesta akcije članica Asocijacije koje udruženo istražuju mogućnosti savremenih umetničkih praksi. Intervencijom, razgovorom i pozivom na saradnju interdisciplinarni program ovogodišnjeg festivala bavi se mogućnostima i snagama lokalnih zajednica da samostalno kreiraju nova polja delovanja pojedinaca i kolektiva. Odnos prema zajedničkoj kulturi tiče se kako stvaralaca, tako i donosilaca odluka, publike, institucija i drugih aktera. U okviru festivala učestvovaće preko 35 organizacija, udruženja, kulturnih centara, inicijativa i neformalnih grupa, od kojih su 16 članice NKSS-a, sa više od 20 različitih programa.

Posle Novog Sada, preostale stanice festivala su Kragujevac i Užice. Više o celom festivalu, programima, učesnicima i lokacijama zainteresovani mogu pronaći na internet adresi festivala www.nsp.nezavisnakultura.net ili na Facebook stranici Asocijacije.

Festival "Na sopstveni pogon" je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Fondacije Heinrich Boll.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text