Filmovi Kolektiva Los Ingrávidos iz Meksika na festivalu Alternative Film/Video

Filmovi Kolektiva Los Ingrávidos iz Meksika na festivalu Alternative Film/Video

Filmovi politički radikalnog Kolektiva Los Ingrávidos iz Meksika biće prikazani u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu, u okviru festivala Alternative Film/Video.

 

 

 

Španska kustoskinja Almudena Eskobar Lopez izabrala je osam filmova koji će biti prikazani u četvrtak, 13. decembra, s početkom u 21h, nakon čega će uslediti razgovor sa kustoskinjom.Colectivo los Ingrávidos (Bestežinski kolektiv) nastao je iz prakse direktnih reportaža na anonimnom YouTube kanalu tokom masovnih demonstracija protiv vlade 2012. godine.

Prema rečima Almudene Lopez, rad Los Ingrávidos mora se razumeti putem njihovog kolektivističkog porekla, kolaborativnih procesa u produkciji i decentralizovanog pristupa sadržaju i formi. „Njihovi radikalni vizuelni i zvučni eksperimenti alatke su za demontažu audiovizuelnih ideoloških diskursa, a njihovi filmovi prikazuju hitnost, spontanost i energiju diretke političke akcije, i nude nam zajednički kritički prostor“, kaže Almudena Lopez.Gostovanje španske kustoskinje Almudene Lopez podržala je fondacija AC/E, kroz Program internacionalizacije španske kulture (PICE).Festival novog filma i videa Alternative film/video festival biće održan od 12. do 16. decembra u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu.

Tema ovogodišnjih Alternativa je KOLEKTIVizam, a prati je bogat petodnevni program. Biće prikazano preko 70 alternativnih filmova i video-radova iz više od 30 zemalja – inovativnih, eksperimentalnih, istraživačkih, avangardnih, ličnih, političkih... Gotovo pedeset gostiju, među kojima su neka od najznačajnijih imena eksperimentalnog filma danas, potvrdilo je dolazak na festival.

Na programu su i dve multimedijalne izložbe, radionica virtuelnog filma i važan edukativni segment. Alternative Film/Video Istraživački forum i dva okrugla stola tradicionalna su mesta na kojima filmski autori, teoretičari, istoričari, arhivisti i kustosi razgovaraju i debatuju, a ove godine baviće se temom filmskih kolektiva, kino-klubova, kolektivnog autorstva i kolektivizma kao umetničke teme.

Umetnički duo Doplgenger (Boško Prostran i Isidora Ilić) odgovoran je za tematsku koncepciju i odabir filmova za međunarodni takmičarski program, a Greg De Kjur selektor je regionalnog programa Jug-jugoistok.

Članovi žirija su britanski filmski reditelj Skot Barli, Gerald Veber, kustos iz Austrije, i Gordana Nikolić, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Žiri festivala odabraće filmove za Listu značajnih ostvarenja, a njihovi autori imaće priliku da dobiju rezidencijalni boravak u Akademskom filmskom centru Doma kulture "Studentski grad" naredne godine.

Program festivala pogledajte na ovom linku.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text