Warning: Table './designed_designedup1/cache_page' is marked as crashed and should be repaired query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_page WHERE cid = 'http://designed.rs/news/finalisti_nagrade_dimitrije_basicevic_mangelos_2017' in /home/designed/public_html/includes/database.mysqli.inc on line 134

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/designed/public_html/includes/database.mysqli.inc:134) in /home/designed/public_html/includes/bootstrap.inc on line 736

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/designed/public_html/includes/database.mysqli.inc:134) in /home/designed/public_html/includes/bootstrap.inc on line 737

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/designed/public_html/includes/database.mysqli.inc:134) in /home/designed/public_html/includes/bootstrap.inc on line 738

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/designed/public_html/includes/database.mysqli.inc:134) in /home/designed/public_html/includes/bootstrap.inc on line 739
Finalisti nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos 2017 | News | Designed.rs - Dizajn web portal

Finalisti nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos 2017

Dimitrije Bašičević mangelos nagrada, remont

Objavljeni su finalisti ovogodišnje nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos".

Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena šesnaesti put.

 

 


U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. 

Žiri za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" u sastavu: Ana Bogdanović (istoričarka umetnosti, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk - platforma za savremenu umetnost, Beograd), Nina Simonović (umetnica, dobitnica Nagrade Mangelos za 2016.), Janka Vukmir (istoričarka umetnosti, kustoskinja i predsednica Instituta za suvremenu umjetnost, Zagreb) i Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd) odabrao je pet umetnica i umetnika u finalni krug selekcije za 2017. godinu. To su (prema abecednom redu):

  • 1. Lidija Delić
  • 2. Ksenija Jovišević
  • 3. Nemanja Lađić
  • 4. Jelena Mijić
  • 5. Ivan Šuletić

Ovogodišnji  žiri je u širem razmatranju za finalnu selekciju nagrade diskutovao i prijave sledećih umetnika/ca (prema abecednom redu): Žarko Aleksić, Bojana Knežević, Nemanja Nikolić, Katarina Petrović, Andrea Palašti.

Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistkinjama i finalistima biće obavljeni 26.6. 2017. godine, a ime dobitnika ili dobitnice žiri će saopštiti na otvaranju finalne izložbe u galeriji Remont.

Finalisti:
Lidija Delić (1986, Nikšić), živi i radi u Beogradu. Doktorirala je na Interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 2015. godine. Od 2012. godine aktivno radi kao član i organizator umetničkog prostora U10. Jedan je od pet dobitnika Henkel nagrade za Srbiju (2008). Dobitnica nagrade za crtež aukcijske kuće iz Rima, Gioielli di Carta (2010). Njen rad se nalazi u kolekciji ING Banke (ING), Amsterdam, Holandija i u kolekciji Akademije umetnosti u Novom Sadu. Izlagala na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu uključujući izložbe “I am where I should like to be”, Navigator galerija, sa Marijom Dragojlović, Beograd (2017); “Sunset Journeys” Circuloquadro, Milano, Italija (2017); “PARALLEL VIENNA 2015”, Alte Post, U10 grupna izložba (Beč, 2015); “LISTE Art Fair”, U10 grupna izložba (Bazel, 2015). U 2017. godini Lidija predstavlja Srbiju na 18. Međunarodnom bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana (BJCEM), u Tirani, u Albaniji.

mangelos-nagrada-lidija-delic
Lidija Delić, SUNSET Journeys, kombinovana tehnika, promenljive dimenzije, 2017.


Ksenija Jovišević
(1988, Beograd), diplomirala na osnovnim i master studijama Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, u klasi profesora Gordana Nikolića. Trenutno gostujući student na Sädelschule, Fakultetu likovnih umetnosti u Frankfurtu, u klasi profesora Willem de Rooij-a. Ima ostvarena brojna samostalna (Međuvreme, galerija Zečević; Zamisli želju, galerija Treći Beograd, Velika težnja, Galeriji 73, Beograd, Srbija...) i grupna izlaganja ( RAW, Bazel, Švajcarska; Remembering in Form, Frankfurt/M, Nemačka; 5 Hours Show, Rejkjavik, Island; Amsterdam Drawing, Holandija; Drawing Now, Pariz, Francuska...).

mangelos-nagrada-ksenija-jovisevic
Ksenija Jovišević, Dokumentacija video instalacije, 2: 52 min, 2017 Video, 1: 00 min in loop, nastao u okviru rezidencijalnog boravka u SambandÍslenska Myndlistarmanna (SÍM), Rejkjavik, Island, 2016.


Nemanja Lađić (
1984, Beograd) diplomirao je na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2009. u klasi prof. Mrđana Bajića, a 2011. završio Transmedia program na Sint Lukas univerzitetu u Briselu. Nekoliko puta nagrađivan kao student. Izlagao deset puta samostalno i učestvovao na četrdesetak grupnih izložbi i festivala, među kojima su Tasmanian International Video Art Festival u Australiji, Prostori otstupanja Salon MSU, 8 načina da se prevaziđu prostor i vreme Salon MSU, Image Talks, Hasselt, Belgija i drugi. Bavi se prvenstveno video instalacijama, kroz koje istražuje uticaj savremenih sredstava komunikacije na doživljaj vremena i prostora, kao i relativnost procesa opažanja u kontekstu tehnološki uslovljenog, digitalnog sveta.

mangelos-nagrada-nemanja-ladjic
Nemanja Lađić, SQUARES (detalj), trokanalna video instalacija, trajanje: 9 minuta, loop, autor zvuka: 33.10.3402, 2016


Jelena Mijić
(1989, Novi Sad) živi i radi u Beogradu. Završila je studije slikarstva na Faklultetu likovnih umetnosti u Beogradu.  Član je foto kolektiva Belgrade Raw i jedan od organizatora umetničkog rezidencijalnog programa MultiMadeira koji se dešava na portugalskom ostrvu Madeira. Najviše je interesuju nasumičnosti, neodređenost, participativnosti i haos u oblasti umetnosti. Bavljenje ovim temama povlači sa sobom i druga značajna pitanja, ona o autorstvu, imperativu originalnosti, genijalnosti i autoritetu umetnikove ličnosti, institucionalizaciji umetnosti i preispituje opšteprihvaćene postulate na kojima se zasniva umetničko delo.

mangelos-nagrada-jelena-mijic
Jelena Mijić, Slike – lutrije, 2 slike, grafit i ulje na platnu, 120 x 120 cm, 2014.


Ivan Šuletić
(1982) je vizuelni umetnik, živi i radi u Beogradu. Završio je diplomske (2007), specijalističke (2009) i doktorske umetničke studije (2015) na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Jedan je od osnivača i urednika internet magazina za savremenu umetnost "Supervizuelna". Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Radi kao asistent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

mangelos-nagrada-ivan-suletic
Ivan Šuletić, Morgenspaziergang, tuš na papiru, 2015.
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services