Finalisti nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos 2017

Dimitrije Bašičević mangelos nagrada, remont

Objavljeni su finalisti ovogodišnje nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos".

Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena šesnaesti put.

 

 


U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. 

Žiri za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" u sastavu: Ana Bogdanović (istoričarka umetnosti, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk - platforma za savremenu umetnost, Beograd), Nina Simonović (umetnica, dobitnica Nagrade Mangelos za 2016.), Janka Vukmir (istoričarka umetnosti, kustoskinja i predsednica Instituta za suvremenu umjetnost, Zagreb) i Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd) odabrao je pet umetnica i umetnika u finalni krug selekcije za 2017. godinu. To su (prema abecednom redu):

  • 1. Lidija Delić
  • 2. Ksenija Jovišević
  • 3. Nemanja Lađić
  • 4. Jelena Mijić
  • 5. Ivan Šuletić

Ovogodišnji  žiri je u širem razmatranju za finalnu selekciju nagrade diskutovao i prijave sledećih umetnika/ca (prema abecednom redu): Žarko Aleksić, Bojana Knežević, Nemanja Nikolić, Katarina Petrović, Andrea Palašti.

Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistkinjama i finalistima biće obavljeni 26.6. 2017. godine, a ime dobitnika ili dobitnice žiri će saopštiti na otvaranju finalne izložbe u galeriji Remont.

Finalisti:
Lidija Delić (1986, Nikšić), živi i radi u Beogradu. Doktorirala je na Interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 2015. godine. Od 2012. godine aktivno radi kao član i organizator umetničkog prostora U10. Jedan je od pet dobitnika Henkel nagrade za Srbiju (2008). Dobitnica nagrade za crtež aukcijske kuće iz Rima, Gioielli di Carta (2010). Njen rad se nalazi u kolekciji ING Banke (ING), Amsterdam, Holandija i u kolekciji Akademije umetnosti u Novom Sadu. Izlagala na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu uključujući izložbe “I am where I should like to be”, Navigator galerija, sa Marijom Dragojlović, Beograd (2017); “Sunset Journeys” Circuloquadro, Milano, Italija (2017); “PARALLEL VIENNA 2015”, Alte Post, U10 grupna izložba (Beč, 2015); “LISTE Art Fair”, U10 grupna izložba (Bazel, 2015). U 2017. godini Lidija predstavlja Srbiju na 18. Međunarodnom bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana (BJCEM), u Tirani, u Albaniji.

mangelos-nagrada-lidija-delic
Lidija Delić, SUNSET Journeys, kombinovana tehnika, promenljive dimenzije, 2017.


Ksenija Jovišević
(1988, Beograd), diplomirala na osnovnim i master studijama Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, u klasi profesora Gordana Nikolića. Trenutno gostujući student na Sädelschule, Fakultetu likovnih umetnosti u Frankfurtu, u klasi profesora Willem de Rooij-a. Ima ostvarena brojna samostalna (Međuvreme, galerija Zečević; Zamisli želju, galerija Treći Beograd, Velika težnja, Galeriji 73, Beograd, Srbija...) i grupna izlaganja ( RAW, Bazel, Švajcarska; Remembering in Form, Frankfurt/M, Nemačka; 5 Hours Show, Rejkjavik, Island; Amsterdam Drawing, Holandija; Drawing Now, Pariz, Francuska...).

mangelos-nagrada-ksenija-jovisevic
Ksenija Jovišević, Dokumentacija video instalacije, 2: 52 min, 2017 Video, 1: 00 min in loop, nastao u okviru rezidencijalnog boravka u SambandÍslenska Myndlistarmanna (SÍM), Rejkjavik, Island, 2016.


Nemanja Lađić (
1984, Beograd) diplomirao je na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2009. u klasi prof. Mrđana Bajića, a 2011. završio Transmedia program na Sint Lukas univerzitetu u Briselu. Nekoliko puta nagrađivan kao student. Izlagao deset puta samostalno i učestvovao na četrdesetak grupnih izložbi i festivala, među kojima su Tasmanian International Video Art Festival u Australiji, Prostori otstupanja Salon MSU, 8 načina da se prevaziđu prostor i vreme Salon MSU, Image Talks, Hasselt, Belgija i drugi. Bavi se prvenstveno video instalacijama, kroz koje istražuje uticaj savremenih sredstava komunikacije na doživljaj vremena i prostora, kao i relativnost procesa opažanja u kontekstu tehnološki uslovljenog, digitalnog sveta.

mangelos-nagrada-nemanja-ladjic
Nemanja Lađić, SQUARES (detalj), trokanalna video instalacija, trajanje: 9 minuta, loop, autor zvuka: 33.10.3402, 2016


Jelena Mijić
(1989, Novi Sad) živi i radi u Beogradu. Završila je studije slikarstva na Faklultetu likovnih umetnosti u Beogradu.  Član je foto kolektiva Belgrade Raw i jedan od organizatora umetničkog rezidencijalnog programa MultiMadeira koji se dešava na portugalskom ostrvu Madeira. Najviše je interesuju nasumičnosti, neodređenost, participativnosti i haos u oblasti umetnosti. Bavljenje ovim temama povlači sa sobom i druga značajna pitanja, ona o autorstvu, imperativu originalnosti, genijalnosti i autoritetu umetnikove ličnosti, institucionalizaciji umetnosti i preispituje opšteprihvaćene postulate na kojima se zasniva umetničko delo.

mangelos-nagrada-jelena-mijic
Jelena Mijić, Slike – lutrije, 2 slike, grafit i ulje na platnu, 120 x 120 cm, 2014.


Ivan Šuletić
(1982) je vizuelni umetnik, živi i radi u Beogradu. Završio je diplomske (2007), specijalističke (2009) i doktorske umetničke studije (2015) na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Jedan je od osnivača i urednika internet magazina za savremenu umetnost "Supervizuelna". Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Radi kao asistent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

mangelos-nagrada-ivan-suletic
Ivan Šuletić, Morgenspaziergang, tuš na papiru, 2015.
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text