FLUID dizajn forum #05

FLUID dizajn forum #05

Peto izdanje FLUID dizajn foruma održaće se od 21. do 27. aprila u Podgorici i 26. aprila na Cetinju.

 

Nakon četiri uspešna izdanja u nekoliko crnogorskih gradova (Cetinje, Bar i Nikšić), FLUID dizajn forum se za kratko vreme uspostavio kao jedan od najprepoznatljivijih dizajnerskih festivala u regionu.

 


Program ovogodišnjeg Foruma će se realizovati u okviru sedmice obeležavanja Dana Univerziteta Crne Gore. Kao i na svim prethodnim izdanjima, Forum ima okvirnu temu koja definiše sadržaj programa usmeravajući ga ka povezivanju stručnih umetničkih praksi sa javnim ili ekonomskim interesom lokalne zajednice i/ili privrednih subjekata.

Ove godine tema FLUID-a je „Vidljivo/Visible“, a sam naslov referiše na potrebu da se ojača vidljivost Foruma, ali i na oživljavanje određenih zapostavljenih lokacija u Podgorici koja imaju potencijal da budu vidljiva.

FLUID je koncipiran kao forum koji čini niz predavanja, radionica i izložbi na kojima se okupljaju renomirani dizajneri, umetnici i profesionalci iz različitih oblasti, kao i brojni studenti iz zemlje i regiona u svojstvu učesnika radionica. 

Otvaranje FLUID-a zakazano je za petak 21. april u 19 časova, u prostorijama Sportskog i kulturnog Centra Univerziteta Crna Gore (SKC UCG).

Sat vremena ranije, u 18 časova, u Univerzitetskom parku, biće otvorena izložba „KONTEKSTI ILUSTRACIJE_LJUBAV“ na kojoj će biti predstavljeni radovi jedanaest mladih ilustratora iz Crne Gore u selekciji Suzane Pajović.

Ova izložba je deo programskog segmenta FLUID Expo u okviru kojeg će biti realizovane još četiri izložbe.

Dejan Dragosavac Ruta, grafički dizajner iz Zagreba, predstaviće se izložbom „VIDI DIZAJN!“ koja će biti otvorena u nedelju 23. aprila u 20 časova, u Perjaničkom domu Centra savremene umetnosti Crne Gore na Kruševcu.

Iste večeri, sat vremena kasnije, u Umetničkom paviljonu Udruženja likovnih umetnika Crne Gore biće upriličena retrospektivna izložba arhitekte Slobodana Vukajlovića.

Poslednjeg dana programa, u sredu 26. aprila, FLUID se seli na Cetinje, gde će se tačno u podne, u Crnogorskoj galeriji umetnosti „Miodrag Dado Đurić“, otvoriti izložba plakata mladih crnogorskih dizajnera pod nazivom „Jedan PUNKT dva“ u produkciji Kulturnog centra Punkt iz Nikšića.

Pola sata kasnije, u 12:30, u Njegoševoj ulici ispred Ministarstva kulture, biće otvorena internacionalna izložba plakata na temu „TOLERANCIJA“. Posetoci izložbe biće u prilici da vide plakate najznačajnijih dizajnera današnjice po izboru Mirka Ilića, poznatog dizajnera iz Njujorka, a Crnu Goru u ovoj prestižnoj selekciji predstavlja mladi grafički dizajner Srđa Dragović.

Osim bogatog izlagačkog programa, ovogodišnji FLUID obeležiće i niz predavanja i prezentacija, koje će biti otvorene za javnost.

Prvu prezentaciju će održati Maja Lalić, kreativna direktorka Miksera, neposredno nakon ceremonije otvaranja fesitivala, 21. aprila u 19:30, u prostorijama SKC UCG.

Nakon kratke pauze, iste večeri, u 21 i 21:30, mladi hrvatski dizajneri Oleg Šuran i Hrvoje Živčić predstaviće svoj rad. 

Drugi dan Foruma, u subotu 22. aprila, biće rezervisan za seriju predavanja koja će početi u 10 časova, kada će arhitektikinja Slavica Stamatović Vučković održati predavanje pod nazivom „Podgorica_TITO(v)GRAD_Podgorica“, a odmah nakon ovog predavanja, u 11 časova, hrvatski dizajner Ivica Mitrović će održati predavanje na temu „Uvod u spekulativni dizajn“.

Popodnevni deo programa počeće u 18 časova predstavljanjem Brainblender-a, alatke za kreiranje grupnih ideja za zajedničku budućnost o kojoj će govoriti jedna od njenih autorka, slovenačka dizajnerka Pika Novak. Arhitektkinja Ema Alihodžić Jašarović, predstaviće svoj projekat Alternative City Mapping u 18:30, a u 19 časova Miroljub Stanković i Zoran Nikolić govoriće o svom projektnom i dizajnerskom birou KontraStudio. Zvezda ovogodišnjeg Foruma Yuko Shimizu, poznata japanska ilustratorka koja živi i radi u Njujorku, predstaviće svoj rad u 20 časova.

Nakon ove prezentacije, predavanje će održati i beogradski arhitekta Ivan Kucina. Program Foruma u nedelju 23. aprila počeće u 10 časova kada će mladi arhitekta Ivan Rajković predstaviti projekat Gradio.me, nakon čega će, hrvatski dizajner Dejan Dragosavac Ruta izlagati o svom radu. Tačno u podne, arhitekte Miloš Gačević i Tamara Marović predstaviće Urbar, organizaciju mladih arhitekata, a u 12:30 časova dr arhitekture Iva Čukić govoriće o Ministarstvu prostora, beogradskom kolektivu koje se bavi pitanjima razvoja gradova, urbanim transformacijama i politikama.

U utorak 25. aprila, sa početkom u 17 časova, održaće se prezentacija studentskih radionica, koja će kao i sve ostale prezentacije i predavanja, biti otvorena za javnost.

Dizajner Boris Haravan predstaviće projekat MagNet Tiles u 19 časova. Programski segment FLUID Green počeće u 19:30, kada će Sonja Dragović govoriti o projektu Biciklo.me. Nakon toga, u 20 časova, KC Punkt će predstaviti Zdravko Delibašić Beli, umetnički direktor ove organizacije. Jovan Čekić, profesor i filozof iz Beograda, održaće predavanje pod nazivom „Politike vidljivosti, ili o umreženim slikama“ sa početkom u 21 čas. Sva navedena predavanja i prezentacije će se održati u prostorijama Sportskog i kulturnog Centra Univerziteta Crne Gore.

Program poslednjeg dana FLUID-a, u sredu 26. aprila, počeće na Cetinju, na Fakultetu likovnih umetnosti u 10:30 kada će se profesor i dizajner Borut Vild sresti sa studentima, u okviru programa pod nazivom FLUID Meetings. U isto vreme, u prostorijama cetinjske osnovne škole „Njegoš“ održaće se radionica za decu MagNet Tiles koju će voditi Boris Haravan. Ova radionica je deo programskog segmenta FLUID Young, koji će biti realizovan i u Podgorici, u ponedeljak 24. aprila u prostorijama Udruženja Roditelji gde će takođe biti organizovana pomenuta radionica. Ovim delom programa FLUID se pridružuje obeležavanju Svetskog dana dizajna, koji se ove godine proslavlja pod sloganom Start Young, sa ciljem da se koncepti dizajna predstave deci posredstvom edukativnih radionica.

Svetski dan dizajna se obeležava od 1963. godine na inicijativu Međunarodnog udruženja grafičkih dizajnera sa vizijom da pospešuje inovativna rešenja pomoću dizajna kao sredstva kojima se slave različitosti, prevazilaze granice i poboljšava kvalitet života. Otvaranje izložbe „TOLERANICIJA“ i predavanje renomirane japanske umjetnice Yuko Simizu u prostorijama Misnistrarstva kulture, zakazani za sredu 26. april u 12:30, precizno korespondiraju sa misijom ovog važnog datuma. Programsko finale FLUID-a će se održati u podgoričkom kafeu „Berlin“, gde će se u 20:20 početi program PechaKucha Night Vol. 8, nakon kojeg će se održati FLUID party, čime će ujedno biti i zatvorena prva sesija petog idanja FLUID dizajn foruma.


FLUID Workshops

Pored programa otvorenih za javnost, važan deo FLUID-a su studentske radionice, na kojima će se ove godine okupiti oko osamdeset studenata iz Crne Gore i iz regiona. Radionice će biti fokusirane na javni prostor, ispitivaće teme koje se direktno tiču problema grada i njegovih stanovnika. U radionicama će, osim studenata umetničkih fakulteta, biti uključeni studenti arhitekture i tehničkih fakluteta, ali i druge ciljne grupe poput: lokalnog stanovništva, dece, srednjoškolaca i privatnog sektora. Na ovaj način se, kao i u svim prethodnim izdanjima Foruma, nastoji da se povežu akademska i lokalna zajednica. Radionica Good ideas make great illustration tretiraće ilustraciju u savremenom urbanom kontekstu, a vođa radionice će biti Yuko Shimizu. Radionica Spekulativni dizajn ispitivaće nove društvene, tehnološke, medijske i ekonomske uslove u kojima danas živimo posredstvom spekulativnog i kritičkog dizajnerskog pristupa. U okviru regionalnog projekta „Naš grad, naša scena“, Centar za arhitekturu i kulturu ArhCommune realizovaće radionicu Participatory design: „XSSML_VISIBLE“_Podgorica koja se odnosi na prepoznavanje i aktiviranje javnih prostora na teritoriji Glavnog grada Podgorice. Radionica TIPOGRAD baviće se kulturno-istorijskim nasleđem urbanog jezgra grada kroz medij plakata i tipografije, kao i dizajniranjem potencijalnih artefakata. Na radionici Visible Spark koja se organizuje u saradnji sa Spark.me studenti će imati zadatak da osmisle na koji način bi tweet-ovi mogli biti vizuelizovani. Kroz seriju radionca Brainblender biće obuhvaćeno više tema i više ciljnih grupa koje će posredstvom društvene igre biti ohrabrene da nađu neuobičajena rešenja za uobičajene probleme.

Druga sesija petog izdanja FLUID dizajn foruma biće održana početkom juna u Baru. Program druge sesije koji takođe uključuje predavanja, radionice i izložbe biće posvećen fotografiji, a realizovaće se u saradnji sa Turističkom organizacijom Opštine Bar.

Organizator FLUID dizajn foruma je Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, a pokrovitelji su Vlada Crne Gore – Ministarstvo kulture, Univerzitet Crne Gore, Glavni Grad Podgorica i Prijestonica Cetinje. Ovogodišnji Forum se organizuje u partnerstvu sa Narodnim muzejom Crne Gore, Centrom savremene umjetnosti Crne Gore, Udruženjem likovnih umjetnika Crne Gore, Sportskim i kulturnim centrom Univerziteta Crne Gore, Arhitektonskim fakultetom Univerziteta Crne Gore, Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta Crne Gore, Studiom Mirko Ilić, DAA Montenegro, Kulturnim centrom Punkt, FLUXArchi-om, Commune-om, Spark.me, Udruženjem Roditelji, JU Gimnazijom „Petar I Petrović Njegoš“ i Osnovnom školom „Njegoš“ sa Cetinja.

Sponzori FLUID-a su: Designbox, Primo dizajn, Vapor, Golbi print, Montimprex, Lutrex, Cafe Caffeine, Pekara Bite, Caffe Berlin i Voda Gorska, a izvršni producent je MAS Trade.

Kompletan program za #5 Fluid - dizajn forum možete naći na ovom linku.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text