Galerija Drina | Slike i crteži Petra Mošića

galerija drina, petar mosic

Izložba slika i crteža Petra Mošića, biće otvorena u petak 18. avgusta u 20 časova, u galeriji Drina.

Petar je mlad umetnik koji slika u duhu starih majstora dok je predmet njegovih dela fenomen odrastanja i socijalizacije dece u savremenom društvu.
 

 

 


Mošićeva dela postavljaju čitav niz pitanja a zauzvrat nude širok dijapazon suprotstavljenih emocija. U njegovim radovima ravnopravne pozicije zauzima potresno i lepo, nevino i zastrašujuće, krhko i mračno, setno i naivno, duhovito i bolno.

galerija-drina-petar-mosic
NESTAJANJE - presovami ugljen na akvarel papiru, 70x50cm, i BREME II - presovani ugljen na akvarel papiru, 60x45 cm


“Fokusirajući se uglavnom na portret lica, Mošić razvija narativ kojim pokušava da artikuliše vlastito promišljanje tanke granice između dečije nevinosti i brutalnosti. Mimo spleta različitih referenci (reprezentacija dece u instalacijama-oltarima Kristijana Boltanskog, uniformisane dece dece na slikama Gotfrida Helvejna i Biljane Đurđević), izražena ambivalencija koju ovi radovi odašilju navodi nas na duboko promišljanje koje budi najdublje strahove vezane za savremeno detinjstvo.”

Iz kataloškog eseja “Pogled nevinosti “ istoričara umetnosti Vladimira Bjeličića

galerija-drina-petar-mosic
VEZOVI - ulje na lanenom platnu, 150x140cm, i OMEN - ulje na lanenom platnu, 200x180cm


Na izložbi će biti predstavljeno pet radova, od kojih su tri slike na lanenom platnu većeg formata i dva crteža tehnike presovani ugljen na akvarel papiru.

Petar Mošić (1981, Beograd) je završio osnovne studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Darije Kačić, a trenutno završava doktorske umetničke studije pod mentorstvom profesorke Anđelke Bojović na istom fakultetu.
Ovaj mladi umetnik je višestruko nagrađivan za osobeni, sad već publici i kritici prepoznatljiv stil. Jedna od poslednjih nagrada je Zlatna paleta, sa Prolećne izložbe ULUS-a (2016.).

galerija-drina-petar-mosic
DOĆI ČE SMRT I IMAĆE TVOJE OČI - ulje na lanenom platnu, 200x150cm.


Radovi Petra Mošića nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, ali krase i nekoliko javnih beogradskih zgrada u vidu murala.  Petar je učestvovao u sedam samostalnih i preko petnaest grupnih izlozbi u zemlji i inostranstvu, kao i u međunarodnim projektima i rezidencijama, kao što je Glo’Art u Belgiji (2016, 2017).


Izložba će trajati do subote 9. septembra.

Galerija Drina je privatna galerija za savremenu umetnost osnovana 2016. u Beogradu. Galerija ima za cilj da podrži i podstakne značajne mlade umetnike iz zemlje i regiona i poveze ih i predstavi na internacionalnoj umetnickoj sceni putem izlozbi i drugih kreativnih programa u zemlji i inostranstvu. Namera galerije je takodje i da podstakne nove kolekcionare umetnosti da otkriju neke od naših najboljih, najinspirativnijih mladih talenata i da sa njima ostvare višegodisnju saradnju.
Galerijski izložbeni program vodi umetnički direktor Aleksandra Lazar, koja živi izmedju Beograda i Londona i radi kao kustos, teoretičar umetnosti i nezavisni konsultant.
 
Naslovna: Petar Mošić, HOLY VIOLENCE - ulje na platnu, 50x40cm.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text