Grafički kolektiv – 70 godina | Susreti sa umetnicima

Grafički kolektiv – 70 godina | Susreti sa umetnicima

Srpska akademija nauka i umetnosti i Grafički kolektiv pozivaju na druženje sa Jelenom Sredanović u sredu, 10. jula u 19 časova u Galeriji SANU (Knez Mihailova 35).


Grafički kolektiv – Galerija u pokretu (Kosančićev venac 19) i SANU, u okviru ciklusa Susreti sa umetnicima, organizuju druženje sa umetnicom Jelenom Sredanović.


 

Jelena Sredanović, rođena je 1982. godine u Novom Sadu. Diplomirala je 2005. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, klasa prof. Zorana Todovića, gde je 2009. godine i magistrirala. Od 1999. godine izlagala je samostalno (Novi Sad, Beograd, Beč, Bilbao, Madrid...) i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Beograd, Salcburg, Barselona, Sofija, Frehen, Lajpcig, Bangkok, Bristol, Ljubljana, Beč, Pariz, Peking, Rim, Madrid, Buenos Ajres, Njujork...).

Nagrade/izbor: Druga nagrada na međunarodnoj izložbi Nagrada Valter Košatski, Beč, 2009; Nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva, Beograd, 2010.
Stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

„Jelena Sredanović je uzorni primer autora čiji rad potvrđuje iskreno uverenje u moć grafike, a njen osećaj za kvalitet medija i njegove neiscrpne mogućnosti jedna je od temeljnih vrednosti ovog drvoreza. Njen likovni koncept i rukopisna ortografija nastavljaju linijom velikih uzora iz istorije umetnosti, pa su drevni japanski drvorez i njegove zapadne verzije samo primereno integrisani u savremenu recepciju dela. U idejnim refleksijama njenog rada upadljiv je fokus na prirodne fenomene i njihove promene, odnosno prolaznost sveta viđenog u različitim trenucima i različitim svetlosnim projekcijama. Vizuelnu energiju prizora iz prirode - igru vode i vazduha - zabeležinih fotografijom - Jelena Sredanović transponuje u grafičku matricu i otisak, osetljivo kao eho te prirode. Plastički i vizuelni harmonični odnosi nastaju na vibrantnosti rafinirane tehnike i fino iznijansiranim tonskim vrednostima; kompozicija okernih, zelenih i zemljanih tonova dovedena je na ivicu asocijativnog, gotovo apstraktnog izraza koji pruža različite mogućnosti doživaljaja prizora.“

Članovi žirija za nagradu Veliki pečat: Ljiljana Slijepčević, istoričarka umetnosti, Ranka Lučić Janković, grafičarka i Vladimir Veljašević, grafičar.


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services