Grafički kolektiv – 70 godina | Susreti sa umetnicima

Grafički kolektiv – 70 godina | Susreti sa umetnicima

Srpska akademija nauka i umetnosti i Grafički kolektiv pozivaju na druženje sa Aleksandrom Rasulićem u sredu, 24. jula u 19 časova u Galeriji SANU (Knez Mihailova 35).

Grafički kolektiv – Galerija u pokretu (Kosančićev venac 19) i SANU, u okviru ciklusa Susreti sa umetnicima, organizuju druženje sa Aleksandrom Rasulićem.

 

 

Aleksandar Rasulić (1960. Beograd). Diplomirao je 1988. na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, gde je 1990. završio i postdiplomske studije. Specijalizirao je 1989/1990. na Vestlandets Kunstakademi, Bergen, Norveška. Od 1990. izlagao je samostalno u Beogradu i Oslu i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Beograd, Olofstrom, Varna, Edinburg, Ljubljana, Lođ...). Od 1992-2013. živeo je u Oslu, Norveška. Laureat nagrade Veliki pečat Grafičkog kolektiva za 1997. godinu.

„Aleksandar Rasulić pripada generaciji beogradskih umetnika koji paralelno rade u mediju grafike i slikarstva. Rasulićevo vezivanje za drvorez predstavlja srećno pronađeno i usklađeno rešenje u izražavanju sopstvene poetike. Takođe je značajno i njegovo prisustvo na međunarodnim grafičkim manifestacijama gde su njegovi grafički listovi zapaženi. Rasulićevi drvorezi u boji poseduju onaj kvalitet medija i vibrantnost površine koja se može dovesti u vezu sa dejstvom ekranske slike. U osnovi ova dva medija prepoznaje se tačka dodira – suštinska osobina oba medija umnožavanja vizuelnog, odnosno audiovizuelnog podatka. Time se standardi grafike približavaju aktuelnim problemima savremenog likovnog trenutka.“

Iz obrazloženja žirija: Jasmina Čubrilo, istoričarka umetnosti, Nevenka Stojsavljević, grafičarka i Slobodan Knežević, grafičar.


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services