GRIFON 2018. dodeljen Velimiru Andrejeviću i Sofiji Gavrilović

GRIFON 2018. dodeljen Velimiru Andrejeviću i Sofiji Gavrilović

Nagrada 12. GRIFON 2018. dodeljena je Velimiru Andrejeviću i Sofiji Gavrilović za rad “Boomerang Stories, Short Stories & Flying Objects”!

 

Designed.rs čestita Velimiru i Sofiji na ovom prestižnom priznanju iz oblasti grafičkog dizajna.

 

 

Izložba izabranih radova sa 12. konkursa za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori u 2016. i 2017. otvorena je u ponedeljak, 11. juna u 19 časova u Galeriji Grafički kolektiv, kada su u prisustvu žirija proglašeni dobitnici nagrade Grifon i ostalih priznanja. Izložbu je otvorio grafički dizajner Dobrilo Nikolić.

Na ovogodišnjem konkursu GRIFON prijavilo se 62 autora sa preko 170 radova. Selekciona komisija – Andrej Dolinka, dizajner, Miroslav Karić, istoričar umetnosti, Dragana Lacmanović, grafička dizajnerka, Viktor Mijatović, grafičar-grafički dizajner, Jovan Trkulja, kreativni direktor Piter Gregson Studio - izabrala je 33 autora i preko 60 radova u kategorijama: knjiga i druge publikacije, vizuelni identitet, plakati i oglašavanje, ambalaža, tipografsko pismo, promotivni materijal i hartije od vrednosti, filmska, video i TV-grafika i web-dizajn.

GRIFON je osnovan u saradnji sa firmom Quadra Graphic 1996. godine sa ciljem da stimuliše i razvija profesionalne standarde u oblasti grafičkog dizajna. Ova specijalizovana manifestacija bijenalnog karaktera tokom dve decenije razvila se u relevantni punkt za vrednovanje i sučeljavanje različitih poetika pružajući realan uvid u aktuelnu produkciju grafičkog dizajna u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori i autora koji su svojim poreklom/školovanjem/boravkom vezani za ove prostore.

Žiri u sastavu: Lazar Bodroža / vizuelni umetnik, Milan Letić / art direktor Piter Gregson Studio, Bratislav Milenković / ilustrator, Miroslav Mušić / istoričar umetnosti i Isidora Nikolić / grafička dizajnerka, doneo je odluku da se nagrada 12. GRIFON 2018. godine dodeli Velimiru Andrejeviću i Sofiji Gavrilović za rad “Boomerang Stories, Short Stories & Flying Objects”.

Obrazloženje Žirija: Rad Velimira Andrejevića i Sofije Gavrilović u sebi ujedinjuje dizajnersku posvećenost, autorsku preciznost od ideje do realizacije, grafički fetišizam, ali u kontekstu današnjeg vremena možda i najbitnije - povratak ličnoj autorskoj inicijativi kao osvežavajućem pokretaču kreativnih tokova na dizajnerskoj sceni. Ovaj rad prevazilazi uslovnost odnosa klijenta i dizajnera, zahteva tržišta i mapira najširi spektar vrednosti kojima struka treba da se bavi.

Žiri je pored nagrade Grifon 2018. godine dodelio priznanja po kategorijama:

Moniki Lang, za rad „Damir Damir Filigranska Sećanja”, kategorija Knjiga i druge publikacije.

Jani Oršolić, za rad „Mermer“, kategorija Tipografsko pismo.

Autorskom timu Braća Burazeri/Nikola i Nenad Radojčić, za rad „Redizajn originalnih Frikom pakovanja za sladolede iz 1980. godine”, kategorija ambalaža.

Specijalno priznanje dodeljeno je Manetu Radmanoviću za za kontinuirani autorski dobrinos grafičkom dizajnu u oblasti nezavisne kulture i savremene umetnosti.

Izložba će biti otvorena do 30. juna 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text