Grupna izložba "Latent Commons" u U10

Grupna izložba "Latent Commons" u U10

Grupna izložba "Latent Commons" ("Skrivena zajedništva"), biće otvorena u četvrtak, 7. februara u 19 časova, u Umetničkom prostoru U10 (Kosovke devojke 3).

Umetnici: Jasmina Grudnik (Slovenija), Gvadalupe Aldrete (Meksiko), Marko Marković (Hrvatska), Martin Roso (Kolumbija), Rafael Lipuner (Švajcarska)

 

„Skrivena zajedništva“ – Stvari koje nas jedva drže na okupu, odbegli trenuci isprepletani oko živih bića u kompleksnom svetu. Ova zajedništva možda nisu direktno vidljiva, jer grade sama sebe i razvijaju se u interakciji, saradnji, takmičenju i željama koje nastaju između različitih bića i sredina.


Ana L. Cing piše o skrivenim zajednicama u kontekstu svoje knjige „Pečurka na kraju sveta“, koja postavlja pitanje kako će izgledati život u kapitalističkim ruinama. Njena studija istražuje ruinirane industrijske pejzaže i nesigurne uslove za život, u kojima raste posebna vrsta pečurke koja za jedne ima najvišu vrednost, dok drugi uopšte ne cene njen poseban ukus. Ovaj primer služi kao postavka za niz globalnih procesa, koji vode do pejzaža punih zajedničkih uticaja dok takođe otkrivaju i drugost.

„Skrivena zajedništva nisu isključivo ljudske enklave.
Skrivena zajedništva nas ne mogu iskupiti.
Skrivena zajedništva ne institucionalizuju dobro.
Skrivena zajedništva nisu dobra za sve.“
Ana L. Cing „Pečurka na kraju sveta: O mogućnosti života u kapitalističkim ruinama“

Ovakav sticaj prilika služi kao vodič kroz vibracije Beograda. Pet internacionalnih umetnika traži skrivene stvari koje nas okupljaju na lokacijama u njihovim poljima delovanja, između sebe, njihovih korena i zemlje koja ih okružuje. Rezultati će biti izloženi u Umetničkom prostoru U10.

Rafael Lipuner je rođen 1985. godine u Švajcarskoj. On kombinuje video, tekst, crtež i svakodnevne objekte u razigrane performativne postavke kako bi intervenisao u praksi opservacije i produkcije. Polazna tačka njegovih radova su često stavovi, koji su izraženi u formi pitanja kako bi se povećao njihov impuls u pokušaju da uživa u nesigurnosti.

Gvadalupe Alderte je multidisciplinarna umetnica rođena 1984. godine u Gvadalahari, u Meksiku. U formi tragova i nepovezanih dalekih sećanja, u svojim radovima istražuje različite načine beleženja specifičnih trenutaka u vremenu. Gvadalupe kreira svoje radove kroz performativne procese koji su zabeleženi različitim medijima ili su prouzrokovani instalacijama koje teraju publiku da dela.

Martin Roso je rođen 1991. godine u Kolumbiji. Umetnik je koji se u svom radu bavi prirodom i paradoksalnom vezom koju ona ima sa čovekom. Za njega, posmatranje se sastoji od prepoznavanja ritma postojanja drugih bića. Ovo je prvi korak u procesu nastanka njegovih radova. Martinova motivacija leži u otkrivanju prirodnih pojava koje prolaze neopaženo, i prenošenja naučnog znanja i sopstvene fascinacije životom. U svom radu, Martin želi da pokaže svakodnevni život drugih, koji teče paralelno sa ljudskim, kao ogledalo za raspoznavanje sopstvenog života.

Jasmina Grudnik je rođena 1989. godine u Sloveniji. Završila je master studije slikarstva na Akademiji za likovne umetnosti i dizajn u Ljubljani, a trenutno studira na odeljenju Art§Science na Akademiji primenjenih umetnosti u Beču. Dobitnica je stipendije za studiranje u inostranstvu Ministarstva kulture Republike Slovenije. Izlagala je u galeriji Alkatraz i Kinošiški u Ljubljani, u Muzeju savremene umetnosti u Zagrebu, Illustration hub-u Akademije primenjene umetnosti u Beču i na Festivalu animiranog filma Primanima u Mađarskoj. Izražava se kroz slikarstvo, ilustraciju i filmsku animaciju. U svom radu se bavi pitanjima ljudske prolaznosti, prolaznosti vremena i izolacije savremenog čoveka. Njena istraživanja izražavaju lično iskustvo samoće i prostora između nje i ljudi sa kojima je povezana.

Marko Marković je rođen 1983. godine u Hrvatskoj. Umetnik je performansa koji se bavi temama identiteta, kao i procesima preobražaja između pojedinca i društva. U svom radu je fokusiran na odnose moći i preispituje pozicije inferiornosti i superiornosti u različitim geopolitičkim sistemima. Marko Marković aktivno izlaže i kustosira u inostranstvu od 2008. godine. Predstavio je svoj rad u hrvatskom paviljonu na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2016. godine.


Izložba će biti otvorena do 23. februara 2019. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services