HDD, Zagreb | Krivotvorine, dezinformacije i smrznute slike – dizajn Dalibora Martinisa 70-ih i 80-ih

hdd, dalibor martinis

U četvrtak 23. februara u 20 sati u HDD galeriji u Zagrebu, otvara se izložba Krivotvorine, dezinformacije i smrznute slike – dizajn Dalibora Martinisa 70-ih i 80-ih.

Izložba predstavlja pregled dizajnerskog rada Dalibora Martinisa, uglavnom u području izložbenih i filmskih plakata, ali i dizajna za televizijski medij. Kustosi izložbe su Marko Golub i Dejan Krišć.

 

Kao jednom od najvažnijih hrvatskih multimedijskih umetnika, Martinisu je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti nedavno priređena i velika retrospektiva, a ova mala izložba svojevrsna je njena dopuna kojom je prvi put na jednom mestu obrađen i autorov razmerno mali, ali značajan dizajnerski opus. U kontekstu poslednjih nekoliko izložbi održanih u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva, izložba dizajna Dalibora Martinisa nastavlja se na izložbe Jugoslavenski neoavangardni umetnički časopisi i Informacija: Dizajn za kulturu Željka Borčića, koje su, svaka na svoj način, govorile o odnosu grafičkog dizajna i konceptualne umetnosti sedamdesetih godina. Dok je prva problematizirala neformalne umetničke komunikacijske mreže i vizualne jezike dizajna i umetnosti, a druga pokušala da sučelji dizajnerski i rani umetnički opus Željka Borčića, ova Martinisova mini-retrospektiva tematski je usredsređena isključivo na dizajnerske radove autora i u tom je smislu najkonvencionalnija.

dalibor-martinis-hdd
1. Victor Papanek – Dizajn za stvarni svijet, plakat izložbe, Galerija suvremene umjetnosti, Zagreb 1974; 2. Daniel Buren, plakat izložbe, Galerija suvremene umjetnosti, Zagreb 1974.


Dalibor Martinis nesumnjivo je jedan od najpoznatijih hrvatskih umetnika tzv. nove umetničke prakse, čiji su autorski počeci vezani za konceptualnu umetnost, video art, performans i uopšte medijsku umetnost. Kao i brojni drugi umetnici te generacije (B. Bućan, S. Iveković, G. Trbuljak, J. Kaloper, G. Žuvela, D. Tomičić, Ž. Borčić i drugi) i Martinis se uz svoje bavljenje vizuelnom umetnošću, od ranih 70-ih do početka 90-ih godina kontinuirano bavio i grafičkim dizajnom. Iako je oblikovao i nekoliko publikacija kao i niz kataloga, glavni deo njegovog dizajnerskog opusa čine izložbeni i filmski plakati.

dalibor-martinis-hdd-
Animacija – Zagrebačka škola crtanog filma, dve verzije plakata izložbe, Galerija suvremene umjetnosti, Zagreb 1974.


Takođe, u sklopu projekta novog vizuelnog identiteta Radiotelevizije Zagreb ranih 70-ih godina, Martinis i Sanja Iveković dizajniraju i seriju televizijskih grafika (telopa) čija realizacija koincidira s tada rastućim interesom za novi medij videa u kojem će oboje umetnika ostvariti neke od svojih najvažnijih radova. Upravo telope za RTZ Marijan Susovski izdvaja kao „najbolje primjerke televizijske grafike u sedamdesetim godinama na zagrebačkoj televiziji“.

dalibor-martinis-hdd-
Telopi, Radiotelevizija Zagreb, dizajn: Dalibor Martinis i Sanja Iveković, rane 1970-e


Najveći i najkonzistentniji deo Martinisovog dizajnerskog opusa predstavljaju pak plakati i katalozi izložbi Galerije suvremene umjetnosti (danas Muzeja suvremene umjetnosti) u Zagrebu, za koju počinje da dizajnira 1971. godine, a zatim u kontinuitetu od 1973. do kraja osamdesetih godina. Na tim zadacima nasleđuje velikane poput Ivana Picelja, Mihajla Arsovskog i Zorana Pavlovića, a od samog početka u njima uspostavlja svoj sopstveni dizajnerski autorski jezik, prožet humorom, ironijom, provokativnošću i poigravanjem s dizajnerskim konvencijama i samim medijem plakata.


dalibor-martinis-hdd-1. Bravo maestro, filmski plakat, 1978; 2. Samo jednom se ljubi, filmski plakat, 1981.


Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina realizovao je i plakate za filmove Rajka Grlića, Lordana Zafranovića i druge autore. Takođe je realizovao nekoliko, u užem smislu “umetničkih”, samoiniciranih konceptualnih plakata, proizašlih iz njegove serije radova pod nazivom Krivotvorine. Osim predstavljanja dizajnerske produkcije Dalibora Martinisa, izložba će rasvetliti i neke poveznice između naručenih dizajnerskih radova i onih umetničkih u širokom vremenskom rasponu, a pokušaće i da istakne i neke karakteristične postupke kojima se ovaj autor služio u području vizuelnih komunikacija.


dalibor-martinis-hddZakaj je Zagreb tak zmazan, plakat, 1973.


Dalibor Martinis rođen je 1947. u Zagrebu. Diplomirao na ALU 1971. Na hrvatskoj i međunarodnoj sceni trajno je prisutan od početka sedamdesetih godina kao autor prostornih instalacija, plakata, performansa, videoradova i videoinstalacija. Od 1978. do 1981. sa Sanjom Iveković inicira osnivanje izložbenog prostora Podroom čiji su program stvarali isključivo umetnici. Predavao je na Odseku za film i televiziju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu između 1987. i 1991. Kao gostujući predavač predavao je na Ontario College of Art u Torontu. U više navrata je boravio i radio u inostranstvu, a kao stipendista u Kanadi 1978. i 1990, u Japanu 1984. i u SAD-u 1994. Martinis je profesor emeritus riječkog Univerziteta. Izlagao je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i van nje. Izlagao je 1981. na Bijenalu u Sao Paolu, 1995. na Kwangju Bijenalu u Južnoj Koreji; 1997. na Venecijanskom bijenalu savremene umetnost, kao i na festivalu Croatie – La voici u Parizu 2012. Njegovi radovi nalaze se u zbirkama brojnih svetskih muzeja (MoMA, Stedelijk muzej, beogradski Muzej savremene umetnosti, Kunsthaus, Zürich, Nacionalna galerija Kanade u Ottawi, zagrebačka Moderna galerija, Centar za umetnost i medije u Karlsruheu, Kompanija Erste za suvremenu umetnost u Beču itd.) i privatnim kolekcijama. Dobitnik je niza nagrada na video i filmskim festivalima te domaćih i stranih priznanja za likovnu umetnost. Živi i radi u Zagrebu.

dalibor-martinis-hddPrimarno slikarstvo, plakat izložbe, Galerija primitivne umjetnosti, Zagreb, 1983.

KRIVOTVORINE, DEZINFORMACIJE I SMRZNUTE SLIKE: DIZAJN DALIBORA MARTINISA 70-ih i 80-ih
23.2. – 9.3.2017.
Kustosi izložbe: Marko Golub i Dejan Kršić
Grafički dizajn: Dejan Kršić
Postavka izložbe: Marko Golub, Dejan Kršić i Dalibor Martinis
Tekstovi: Dejan Kršić, Marko Golub
Organizacija: Hrvatsko dizajnersko društvo
Voditelj HDD galerije: Marko Golub
Sponzori štampe: Cerovski print boutique, Ars kopija
Hvala: ULUPUH, Kulturno-informativni centar
Radno vreme galerije
Pon – pet: 10 – 20h
Subotom 10 – 15h
Program HDD galerije podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. Program je sufinansiran sredstvima zaklade Kultura nova.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text