HDD Zagreb | Louvre u Zagrebu

louvre, dujmenovic, hrastovec, hdd, tipografija

U zagrebačkoj HDD galeriji, od 11. do 25. maja otvorena je izložba LOUVRE U ZAGREBU, autora Sandra Dujmenovića i Marka Hrastovca. 

Izložba detaljno prikazuje dizajn i razvoj sistema tipografskih pisama „Louvre Serif“ i „Louvre Sans„ koje je ovaj hrvatski dizajnerski dvojac oblikovao kao nova ekskluzivna zvanična tipografska pisma za pariški muzej Louvre, najslavniju muzejsku instituciju na svetu.

 

 

Dizajnirani u razdoblju od 2014. do 2015. godine, ovi fontovi su već sad u zvaničnoj upotrebi i Luvr ima ugovor za njihovo korišćenje u narednih 5 godina. Louvre Serif i Louvre Sans ključan su element novog vizuelnog identiteta muzeja koji je putem javnog konkursa, u konkurenciji s najboljim francuskim dizajnerima i studijima, realizovala poznata francuska branding agencija Dream On. Hrvatski dizajnerski dvojac učestvovao je u tom projektu kao integralni deo tima, a s obzirom na uslove konkursa koji su nalagali decentan pristup i poštovanje prethodnog rešenja slavnog francuskog dizajnera Pjera Bernara (Pierre Bernard), velika prednost pobedničkog projekta bila je upravo Dujmenovićeva i Hrastovčeva visoka ekspertiza u području dizajna tipografije, odnosno mogućnost da razviju novo, ekskluzivno tipografsko pismo kao deo novog vizuelnog identiteta Muzeja.

hdd-louvre-zagreb-hrastovec-dujmenovic-

Osim prikaza celog sistema pisma i priče o odnosu projekta vizuelnog identiteta i tipografije, izložba će pokazati i njegovu primenu u različitim zvaničnim vizuelnim i štampanim materijalima muzeja Luvr. Izložbom želimo da još jednom usmerimo pažnju na ovaj izuzetan uspeh hrvatskih autora koji još jednom potvrđuje ugled hrvatskog dizajna tipografije u Evropi i svetu, dosad reprezentovan najviše radom autora poput Nikole Đureka – ali i niza mlađih kolega, mahom njegovih bivših studenata – kao i visok nivo edukacije u tom području na zagrebačkom Studiju dizajna i Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Kao što imamo tu čast da su hrvatski savremeni umetnici i umetnice u poslednje vreme sve više prisutni na izložbama u uglednim svetskim muzejima, tako ovog puta imamo i priliku, barem simbolično, dovesti Luvr u Zagreb.

Prošle jeseni u sklopu Bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 1516, ovaj je rad bio jedan od tri nominovana za Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva, a u obrazloženju selekcijske komisije stajalo je sledeće: "Projekat oblikovanja ekskluzivne tipografije muzeja Luvr (koja je deo novog vizuelnog identiteta muzeja iza kojeg stoji francuska agencija Dream On) višestruko je značajan za hrvatski dizajn. S jedne strane, činjenica da su hrvatski dizajneri autori jednog od ključnih elemenata vizuelnog identiteta najslavnije svetske muzejske institucije postavlja domaću tipografsku i širu dizajnersku kulturu u kontekst koji joj otvara mogućnosti valorizacije, promocije i razvoja na globalnom nivou. S druge strane, rad autora Sandra Dujmenovića i Marka Hrastovca izrazito je primeren tipografski odgovor zadatku i kontekstu, te kao takav snažno govori o važnosti pažljivog tretmana ove temeljne dizajnerske discipline, vrednosti ulaganja u oblikovanje kućnog pisma te komunikacijskom uspehu koji kvalitetna tipografija donosi u projekte dizajna identiteta brenda. Kao takav, smatramo da je ovaj projekt ostvario značajan doprinos širem socijalnom, kulturnom i ekonomskom kontekstu hrvatskog dizajna."

hdd-louvre-zagreb-hrastovec-dujmenovic

Iz teksta Marka Hrastovca:
“Klasična rimska kapitala kakva se primjerice nalazi na Trajanovu stupu u Rimu, svoje proporcije nalazi u omjerima koji proizlaze iz kvadrata, polovine kvadrata i pravokutnicima čiji omjeri stranica odgovaraju zlatnom rezu i 1:√5. Takva konstrukcija rezultira harmoničnim ritmom u kojem se izmjenjuju različite širine slova, no shvaćanje tih konstrukcijskih postulata kroz povijest bilo je raznoliko. Ciljajući na izraženu monumentalnost koju je projektni zadatak tražio, proporcije slova proširene su i znatno ujednačenije no što je to slučaj u slovima na spomenutom primjeru Trajanova stupa, dok precizni detalji jasno komuniciraju ozbiljnost, tradiciju i gracioznost — vrijednosti koje karakteriziraju najposjećeniji muzej na svijetu. Budući da je riječ o oblikovanju neserifne i serifne inačice pisma, projekt propituje koliko ta dva stila mogu i trebaju biti različita, pri čemu i dalje evidentno pripadaju istoj oblikovnoj cjelini. Proporcije i konstrukcija zajednički su atributi prema kojima jasno čitamo da je riječ o istoj porodici pisama, dok se u ostalim segmentima poput količine kontrasta, završetaka i nekih detalja, neserifna i serifna pisma prilično razlikuju. Serifna pisma karakterizira visoki kontrast i elegancija poteza koji su na svojim završecima precizno zašiljeni. Suprotno tome, neserifna pisma niskog su kontrasta i iznimno pojednostavljenih detalja i završetaka s namjerom da budu tiša i prigušenija polovica pismovne obitelji.”

hdd-louvre-zagreb-hrastovec-dujmenovic


O autorima:
Sandro Dujmenović je iskustvo gradio radeći u dizajn agenciji Bunch za najbolje hrvatske i britanske klijente, zatim kao art direktor u digitalnoj agenciji Brlog iz grupe Bruketa&Žinić OM, dok sada pokreće svoj samostalni dizajn studio SDDS (Sandro Dujmenovic Design Studio). Radio je za Red Bull, Erste, Diners, Fact Mag, Adris, Hrvatski Telekom, Guiness i mnoge druge.

Marko Hrastovec se dizajnom tipografskih pisama i tipografskim dizajnom bavi od početka studija. Učestvovao je kao deo uredništva na hrvatskom prevodu knjige Potez Gerita Nordzija (Gerrit Noorrdzij), a trenutno je predavač na tipografskim studijima na Studiju dizajna u Zagrebu. Radi samostalno za klijente iz Evrope i regije.

LOUVRE U ZAGREBU (11. – 26.5.2017.)
Autori izložbe i postavke: Sandro Dujmenović i Marko Hrastovec
Grafički dizajn: Sandro Dujmenović, Marko Hrastovec, Dream On
Tekstovi: Marko Golub i Marko Hrastovec
Organizacija izložbe: Hrvatsko dizajnersko društvo / HDD galerija
Voditelj galerije: Marko Golub
Sponzori štampe:
Cerovski print boutique
Ars kopija
Radno vreme galerije:
Pon – pet 10 – 20 h
Subotom 10 – 15 h
www.dizajn.hr
Program HDD galerije podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba. Program je sufinanciran sredstvima Zaklade Kultura nova.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text