IDA Design Award Gold i Silver nagrade za igračku TriX

IDA Design Award Gold i Silver nagrade za igračku TriX

Igračka "TriX" dizajnera Vladimira Zagorca nagrađena sa dve međunarodne nagrade IDA Design Award.

 

Dizajnersko rešenje modularne igračke TriX, domaćeg industrijskog dizajnera Vladimira Zagorca, nagrađeno je na jednom od najprestižnijih svetskih dizajnerskih konkursa IDA Design Awards u dve kategorije.

 

 

Na dvanaestom konkursu po redu, održanom u Los Anđelesu, pomenuto rešenje je nagrađeno zlatnom nagradom u kategoriji "Construction Toy" i srebrnom nagradom u kategoriji "Educational Toy".Igračka je osmišljena tako da detetu pruži mogućnost učenja i sticanja različitih veština kroz istraživanje, da omogući kreativno i nesputano izražavanje i doprinese socijalizaciji. Koncept ove igračke je izvor skoro neograničene kreativnosti a inspirisan je prirodnim modelima rasta i univerzalno razumljivim načinima komunikacije. Osnova konstrukcije potiče od trodimenzionalne mreže sastavljene od četiri ose. Korišćenjem principa grananja, građenje trodimenzionalnih oblika je moguće u bilo kom odabranom smeru, a jednostavni i univerzalno primenjivi elementi omogućavaju različite vrste izražavanja. Zagorac objašnjava da je igračka namenjena deci starijoj od 4 godine i da joj je cilj da doprinese razvoju prostornog razmišljanja i motoričkih veština deteta. Može se koristiti za učenje postojećih oblika i struktura, ali i za kreiranje karakternih životinja, novih duhovitih likova ili izmišljenih čudovišta. Mali broj delova ne ograničava, naprotiv - osmišljen je da podstakne kreativnost upotrebe. Dete takođe dobija priliku da nauči i izrazi različite emocije koristeći smešne i dvosmislene simbole na elementima, koji u zavisnosti od orijentacije mogu nositi različitu konotaciju. Kada se igračka koristi u grupi, dete dobija mogućnost da na duhovit način stekne ili razvije društvene veštine.


Koncept je dizajniran oko šest različitih elemenata: dve vrste čvorova, dva tipa nastavaka, zatim spojeva i kapica različitih boja koje daju karakter svakoj kreaciji. Elemente je moguće rotirati oko ose, čime se povećava broj pravaca u kome se oblici mogu nastaviti. Kombinovanjem delova na različite načine i korišćenjem dvosmislenih grafičkih simbola moguće je stvoriti beskonačan niz zanimljivih likova.Zagorac je za TriX koncept nedavno nagrađen takođe prestižnom A'Design nagradom u Italiji, a rešenje je izlagano u zemlji i inostranstvu.

Ceo projekat je započet u okviru doktorskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu pod mentorstvom doc. Tijane Sekulić i red. prof. Dušana Nešića.

Inicijalna ideja o igrački kao projektu rodila se nakon što je autor shvatio da je sve manje modularnih igračaka koje njegovo dete može da iskoristi na istinski kreativan način. U nedostatku postojećih, odlučio je da osmisli potpuno novu, i tako je rođen TriX.

Link ka web stranici nagrađenog rešenja na sajtu IDA Design Award

Link ka web stranici nagrađenog rešenja na sajtu A'Design Award

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text