Ivan Divan | Izložba prostornih instalacija ''Tu sam''

Ivan Divan | Izložba prostornih instalacija ''Tu sam''

Izložba prostornih instalacija ''Tu sam'' savremenog umetnika Ivana Divana, biće otvorena u subotu, 20. oktobra u 19 časova u novom izložbenom prostoru u Resavskoj 22. 

 

Njegov novi umetnički projekat sastoji se od radova sabranih pod nazivom „Tu sam“

Ivan Divan je umetnik mlađe generacije, najpre poznat po uspešnoj izložbi ,,Savremeni Leševi'' - realizovanoj 2016. godine u beogradskoj galeriji „Štab“.

Kroz svoju umetničku praksu Divan istražuje ljudsku prirodu, naše razlike i sličnosti, kao i uticaj društva na pojedinca. Izložbom „Tu sam“ on ispituje kompleksne odnose između umetnosti i mogućnosti uspeha i popularnosti.

Izložba prati umetnikovo duboko interesovanje za razliku i sličnosti nas i svetski poznatih ličnosti. Takođe, bavi se ispitivanjem kompleksnih odnosa između umetnosti i mogućnosti uspeha i popularnosti.

On simbolično predstavlja jednakost ljudske civilizacije delovima tela. Umetnik se kroz poređenje gotovo identičnih ekstremiteta poznatih ličnosti i onih koji to nisu bavi komplikovanim pitanjem ljudske samopercepcije. Koliko dobro poznajemo svoje mogućnosti i gde su naše granice - zapravo je pitanje koje se prirodno javlja izlaganjem fizičkih dokaza jednakosti. U kojoj meri mi kreiramo našu stvarnost i koji x faktor poseduju zvezde iza kulisa?

Ono što će posebno zaintrigirati publiku jeste činjenica da su izloženi primerci odlivci originalnih delova tela te se ne preporučuje mlađima od 18 godina. Bukovski, Bred Pit, Madona, Selma Hajek su samo neka od imena koja će stajati iza ovih eksponata.
Divan ne pronalazi inspiraciju u velikim svetskim umovima koji su promenili, tačnije uticali na unapređenje sveta, već u prosecima ove populacije koji obuhvataju neke opšte norme po pitanju fizičkih i mentalnih mogućnosti, ali koji su svetski uspešni.

Šta nas povezuje sa slavnima, a šta razdvaja? Šta nas sprečava u izjednačenju ako se kod povezanosti javlja toliki broj zajedničkih karakteristika? Pitanja su koja će Ivan Divan postaviti široj publici otvaranjem samostalne izložbe 13. oktobra.

Ivan Divan rođen je 1990. godine u Beogradu, 2009. upisuje Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu gde diplomira na vajarskom odseku 2013. godine, a zatim na istom fakultetu upisuje i završava postdiplomske master studije 2014. godine u klasi Zorice Janković. Tokom studija Divan otvara samostalnu privatnu školu crtanja, slikanja i vajanja ,,Toulouse'' u Beogradu gde i danas radi kao profesor. Od 2008. godine izlagao je na više kolektivnih izložbi, a 2016 privlači veliku medijsku pažnju otvaranjem samostalne izložbe ,,Savremeni Leševi'' u galeriji Štab. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 30. oktobra 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text