Izabrana je glavna selektorka takmičenja Rovinj Photodays 2018

Izabrana je glavna selektorka takmičenja Rovinj Photodays 2018

Izabrana je glavna selektorka 11. izdanja Rovinj Photodays. Ovogodišnji poziv za učestvovanje koji je otvoren do 31. januara 2018. godine, žiriraće istoričarka umetnosti i kustos Gabriella Uhl!

 

 


Gabriella Uhl je istoričarka umetnosti i kustos, a trenutno i docent i vođa programa za dizajn i menadžment u umetnosti na magistarskim studijama Univerziteta Metropolitan u Budimpešti. Predaje i na Univerzitetu u Kapošvaru, na Odseku za teoriju umetnosti i istoriju umetnosti.

Diplomirala je istoriju i književnost (MA) na Univerzitetu Eötvös Lóránd (Budimpešta), s doktorskom disertacijom o srednjoevropskoj baroknoj književnosti. Studirala je ekonomiju na Univerzitetu Corvinus (Ekonomskom i Tehničkom fakultetu) i diplomirala istoriju umetnosti (MA) na Univerzitetu Eötvös Lóránd (Budimpešta).

Radila je kao istraživač na Mađarskoj akademiji nauka i kao glavni kustos Muzeja Ernst, vodećeg savremenog izložbenog prostora u Budimpešti. Provela je četiri godine u baltičkim zemljama kao dopisnik vodećih mađarskih likovnih časopisa i kao istraživač u Centru za savremenu umetnost (Tallinn, Riga). Bila je kustos mađarskog paviljona na Biennalu u Veneciji, 2013. godine. Radi kao likovni kritičar i free-lance kustos. Bila je kustos Meseca fotografije (Budimpešta, Mađarska) 2012. i 2014., a imenovana je i za glavnog kustosa fotografskog festivala u Budimpešti za 2018. godinu. Članica je kustoskog odbora organizacije European Month of Photography. Kao istraživač specijalizovala se za marginalnu i romsku umetnost. Autor je mnogih publikacija o savremenoj Mađarskoj i srednjoevropskoj umetničkoj sceni.

„International Competition of Contemporary Photography - 11th Rovinj Photodays 2018“ u toku je, i traje do 31. januara 2018. godine.

Tradicionalno se očekuje preko deset hiljada radova u ukupno sedam takmičarskih kategorija: Arhitektura, Pejzaž, Portret, Telo, Moda, Dokumentarna fotografija i Umetnički koncept.

Sredinom februara sledi prvi krug žiriranja u kojem nacionalni selektori biraju po pet nominovanih autora iz svoje zemlje u svakoj kategoriji zasebno.

U drugom krugu glavna selektorka, Gabriella Uhl, odabraće finaliste i pobednike 11. izdanja festivala Rovinj Photodays. Troje najuspješnijih autora iz svake kategorije biće predstavljeno u sklopu velike putujuće izložbe, kataloga, službene web stranice, medijskih objava i svih promotivnih materijala festivala.

Imena finalista biće objavljena na zvaničnoj web stranici i putem medija.

Gabriella Uhl će lično otvoriti veliku završnu izložbu finalista, prvog dana festivala u Rovinju, 4. maja 2018. godine. Na svečanoj dodeli nagrada 5. maja objaviće sveukupnog pobednika Festivala – dobitnika Grand Prix-a. Dobitnik će time posebno osvojiti i samostalnu izložbu s pripadajućom pratećom publikacijom na danima Photodaysa u Muzeju za umetnost i obrt u Zagrebu u jesenjem terminu.
 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text