IZLOŽBA ‘’NESTALI’’

 DVORANA KULTURNOG CENTRA BEOGRADA IZLOŽBA ‘’NESTALI’’

 

IZLOŽBA ‘’NESTALI’’U FOAJEU DVORANE KULTURNOG CENTRA BEOGRADA POSVEĆENA JE NESTALIM LICIMA, ŽRTVAMA RATA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI

 

 

 

 

Izložba ‘’Nestali’’ u organizaciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) u saradnji sa studentima sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, otvorena je u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Biće otvorena do 9. septembra 2018, a iz Kulturnog centra Beograda izložba se seli u Rijeku.

Kustos: redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu Marko Lađušić. Saradnik sa Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke je Melinda Kostelac, a saradnik na produkciji izložbe je Luka Tilinger, kao i predavači profesor Dejan Atanackovic, pisac Vladimir Milićević, ing Dimitrije Dinić.

 

Ova izložba nastala je povodom Međunarodnog dana nestalih lica (30.avgust), te joj je tema izuzetno osetljiva, a to je tema lica čija sudbina nije poznata, žrtava ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Izložbu su otvorili autor projekta ‘’Nestali’’ – Marko Lađušić, predstavnica Međunardonog komiteta Crvenog krsta, Sanja Ivaniš, predstavnik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije, dr Duško Čelić i Vesna Danilović, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograd

Saradnjom sa umetničkim fakultetima, MKCK želi da skrene pažnju javnosti na ovo pitanje putem multimedijalnih izložbi digitalnog i video materijala sa fokusom na humanitarnu dimenziju pitanja nestalih, ljudske priče i potrebe porodica.

‘’Umetnički fakulteti i studenti iz različitih sredina su se ujedinili  oko ovog izuzetnog projekta. U proteklih nekoliko meseci putovali smo jedni kod drugih, razgovarali sa studentima i dovodili im interesantne ljude koji su im ponudili svoja gledanja na svet.
Kada sagledamo radove dobijamo neverovatno bogatstvo umetnosti u tužnom kontekstu.
Samo kroz razmenu ideja i znanja možemo postaći dalju saradnju mladih ljudi, a znamo da upravo dobrom komunikacijom najbolje se ostvaruju prijateljstva i razumevanje’’- izjavio je profesor Marko Lađušić, autor ovog projekta.


Na izložbi su prikazane ilustracije, video i digitalni radovi više od trideset studenata i doktoranata sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci:

Aleksandra Vasiljević, Barbara Đokić, Bojan Radišić, Draga Nikolić, Jelisaveta Vračarić, Jovan Đorđević, Lea Embeli, Leonora Vekić, Marija Labudović, Marija Ognjanov, Marko Stanković, Mihaela Gagić, Mina Radović, Natalija Miladinović, Rialda Dizdarević, Sara Matović, Sofija Rakidžić, Tatjana Gadža, Teodora Nikolić, Veljko Vučković, Željka Mićanović Miljković, Monika Ponjavić, Anja Jurčić, Ivan Namjesnik, Ivana Birkaš, Martina Barić, Matea Baričević, Mira Žeželić, Paolo Ujčić, Samanta Grubiša, Vlasta Furdek


‘’Izložba ‘’Nestali’’ pre svega odaje poštovanje nestalim licima, njihovim porodicama i svima onima koji ulažu napore da pruže podršku porodicama nestalih koje se skoro 30 godina suočavaju sa neizrecivom patnjom zbog gubitka svojih najbližih. Želeli smo da kroz umetnički izraz skrenemo pažnju javnosti na humanitarnu dimenziju pitanja nestalih lica i patnju kroz koju prolaze njihove porodice jer ne znaju šta se tačno desilo sa njihovim najmilijima. Od gotovo 35.000 nestalih lica koji su prijavljeni MKCK-u, danas, skoro 30 godina od izbijanja prvih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, preko 10.000 porodica još uvek traga za svojim nestalim članovima. Verujemo da če ovi divni radovi preneti emociju ogromnog stradanja ovih porodica i poruku da bi traganje za nestalim licima trebalo da bude isključivo humanitarno pitanje.”– kaže Sanja Ivaniš u ime MKCK

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text