Izložba “Ostavština za budućnost – Rada Selaković”

Izložba “Ostavština za budućnost – Rada Selaković”

Izložba “Ostavština za budućnost – Rada Selaković”, biće otvorena 6. decembra u 20 časova u Muzeju ZEPTER (Knez MIhailova 42).


Izložbu otvara Savo Popović. Izložba će biti otvorena do 10. februara 2019. godine.

 


Rada Selaković je rođena 1952. godine, a umrla 2008. godine u Beogradu. Diplomirala je 1976. godine, na Slikarskom odseku kod profesora Radenka Miševića, i poslediplomske studije završila 1978. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Bila je stipendista Grčke vlade za specijalizaciju u Grčkoj 1980/81. godine i Fulbrajtovog programa za studije u SAD 1985/86. godine Od 1983. do 1989. godine bila je spoljni saradnik RTB-a na Programu za kulturu − Magazin iz kulture Petkom u 22. Živela je i radila kao slobodni umetnik u Beogradu. Bila je član ULUS-a.


Plivaj u ogledalu dragi, 1986 (detalj)


Prvu samostalnu izložbu je imala 1980. godine u Beogradu (potom više puta), zatim Atini, Svetom Stefanu, Njujorku, Budvi, Čačku, Kraljevu, Novom Pazaru, Kruševcu, Parizu, Užicu. Od 1975. godine grupno je izlagala na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. U Galeriji Zepter izlagala na izložbi: Rada Selaković, Prostor strukture, od 3. oktobra do 4. novembra 1996. godine. "Čuvari umetničke tajne", od 11. aprila do 13. maja 2002. godine - po knjizi Ljiljane Ćinkul, "Čuvari umetničke tajne", bibl. Ars figura, CLIO, Beograd, 2002. godine, pod pokroviteljstvom Fonda Madlena Janković Zepter.
Dobila je nekoliko nagrada. Dela joj se nalaze u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inostranstvu. Izvedeno delo: Kosmorama − Slika sveta, zidni mozaik − fontana, centralni hol hotela Hyatt Regency, Beograd. Uradila je nekoliko video radova.


Prostor strukture 28, 1996
 

Nemirni istraživački duh Rade Selaković doprineo je da njen opus bude raznovrstan i bogat, s više stvaralačkih faza koje se prožimaju. Na početku, od intimne mitologije figurativnog tipa i nove realnosti, Rada Selaković je svoj umetnički izraz prevela u tek asocijativno predmetno i sve više ontološko značenje. Potom je vizuelni i jezički plan svela na sistem apstraktnog građenja prostora slike i na rešavanje čisto plastičkih problema. Poslednje decenije radila je složene multimedijalne projekte.
U svom stvaralštvu koristila je raznovrsne materijale. U delima, u kojima se kretala od velike raskošnosti do čiste askeze, prepoznatljiva je individualna crta koju čini prisutna stvaralačka volja i visoka estetska svest.

Napravljen je film o Radi Selaković: Danko Stojić, Crna sam, ali lijepa, dokumentarni film sa izložbe IN CONTINUO, 1989/90.


 Na naslovnoj: Autoportret, Pozdrav iz Grčke, 1982

  

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services