Izložba “Potraga za srećom” Bogdana Čontoša

Izložba “Potraga za srećom” Bogdana Čontoša

Izložba “Potraga za srećom” Bogdana Čontoša, biće otvorena u utorak, 11. decembra u 19 časova u Galeriji Doma omladine Beograda (Makedonska 22).
 

 

 

Bogdan Čontoš je mladi umetnik iz Beograda, koji u svom izrazu koristi pokret kroz koji kreira interaktivne skulpture koje sadrže elemente elektrotehnike ili mehanike. Veoma često koristi reciklirane materijale i ready made komponente. U nedostatku mogućnosti da pronađe ready made komponente, služi se 3D štampom u plastici.

Na izložbi “Potraga za srećom” koja će se održati u Galeriji Doma omladine Beograda, Čontoš će po prvi put izlagati van okrilja Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, koji je završio tekuće godine.

Da li smo sigurni kako doći do sreće ako nismo uspeli osvestiti kakva nam je sreća i potrebna? Pojam sreće je relativan i mogao bi se tumačiti zasebno kroz svakog pojedinca ali i u okviru sistema vrednosti jedne kulture koja putuje kroz vreme i menja se, a sa njom i način stizanja do konačnog ispunjenja kroz sreću. Ideja o ovozemaljskoj konačnoj ostvarenosti sa osećajem sreće je nekada zamišljena kao dostižna kroz visokoetičko ponašanje i upotrebu moći rezonovanja. Danas, ipak, kroz razvoj nauke i bolje shvatanje apsktraktnih osećanja i njihovo izražavanje u hemijskim jednačinama, u situaciji smo lako režirane lake sreće sa skrivenim posledicama na celovitost bića. Šta osećam ovde i sada, kao najčešći oblik u kome je sreća definisana, postaje i osnovni oblik sreće koju želimo proživeti. Pun lokalnih i kratkotrajnih stimulansa koji cede žlezde i razbacuju se dopaminom, uključuju nas u sisteme za nagrađivanje i zarobljavaju u zavisnosti u kojima zamenjujemo sreću euforijom, smatrajući da smo blaženi i spokojni. Pored očiglednih vidljivih zavisnosti, što od legalnih ili ilegalnih supstanci, patimo kolektivno od jedne nevidljive i sveprožimajuće. Ona nam otklanja umor, nezadovoljstvo, glad i donosi dovoljan utisak sreće da podmiri naše trenutne potrebe i ne da nam priliku da uopšte razmišljamo o dostizanju dugotrajne sreće kroz prepoznavanje i rast svog unutrašnjeg bića.Bogdan Čontoš je rođen u Beogradu 1994. godine gde i dalje živi i radi. Osnovne studije na odseku za skulpturu, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, završio u klasi profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića 2017. godine. Trenutno je apsolvent master studija na istom fakultetu. Dobitnik je nagrade “Vladeta Petrić, vajar” koju dodeljuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu za 2018-u godinu.
Izložbe: 2016. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogaradu, Dom omladine Beograda; 2016. Transform 2016, Muzej savremene umetnosti, Zagreb; 2016. Interakcija, Dom omladine Beograda
2017. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata fakulteta likovnih umetnosti u Beogaradu, Dom omladine Beograda; 2017. Spektakularna izložba Bogdana Čontoša, Centar za likovno obrazovanje Šumatovačka' 2018. Perspectives XXXIII, Srpski kulturni centar, Pariz; 2018. Mladost 2018, Galerija kuće legata, Beograd; 2018. Artagon, Magasins Generaux, Paris

Izložba će biti otvorena do 28. decembra 2018. godine.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text