Izložba „Američki pop art“ u Kući legata

Izložba „Američki pop art“ u Kući legata

Izložba „Američki pop art“ (American Pop Art) biće otvorena u petak, 12. januara u 19 časova u Kući legata (Kneza Mihaila 46).

Izložbu organizuje Galerija Visconti Fine Art iz Ljubljane u saradnji sa Srednjoevropskim kulturnim centrom iz Novog Sada.

 

 

Kolekcija grafika najznačajnijih američkih predstavnika pop Arta – Endija Vorhola, Roja Lihtenštajna, Roberta Raušenberga, Džona Čemberlena, Džejmsa Rozenkvista i Toma Veselmana, biće predstavljena na izložbi „Američki pop art“ od 12. januara do 12.marta u Kući legata.

Dela ikona američkog pop arta su reprezentativni i prepoznatljivi radovi nastali u periodu od 60-tih godina prošlog veka, kada su pop artisti dostigli vrhunac umetničkog izražavanja, pa sve do recentnih radova iz prve decenije 21. veka.

Postavku čini preko sto originalnih radova različitih tehnika, koja su u vlasništvu renomirane galerije „Visconti Fine Art“, osnovane u Milanu 1973. sa predstavništvom u Ljubljani.

Galerija Visconti Fine Art, koja je osnovana 1973. godine u Milanu a sada ima predstavništvo u Ljubljani, omogućiće široj publici da se upozna sa radovima najpoznatijih i najpopularnijih svetskih imena američkog pop arta. Izložba koja obuhvata preko 110 originalnih radova u različitim tehnikama, najuglednijih umetnika ovoga pravca kao što su: Endi Vorhol, Roj Lihtenštajn, Robert Raušenberg, Džejms Rozenkvist, Džon Čembrlen i Tom Veselman biće otvorena u Kući Legata do 12. marta 2018. godine. Postavku izložbe čini preko 100 grafika u tehnikama sito štampe, bakropisa i kombinovanoj tehnici.

Izložba grafika američkih pop art umetnika inspirisana je svakodnevnim životom i postavljanjem trivijalnih motiva u umetničku formu. Pop art umetnici tako otvaraju mnoga pitanja statusa umetnika kao i pitanja koja se tiču odnosa savremenog života i savremene umetnosti. Na taj način pružaju veliku mogućnost reflektovanja socijalnog konteksta u umetničku formu. Naše vreme zahteva tu vrstu refleksije jer su stavovi koje su pop artisti u jednom vremenu izrazili u svojim delima važeći i danas u savremenom društvu.

Izložba u Beogradu realizuje se uz pomoć partnera iz Srbije, Srednjoevropskog kulturnog centra Novi Sad.

Organizatori izložbe su Alina Mara Vujić i Mihajlo Nestorović.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text