Izložba „Čuvari vremena - zaboravljeno industrijsko nasleđe“

Izložba „Čuvari vremena - zaboravljeno industrijsko nasleđe“

Izložba „Čuvari vremena - zaboravljeno industrijsko nasleđe“ otvorena je sinoć, 12. juna u Galeriji 51, Muzeja nauke i tehnike - Beograd (Skender begova 51).

 

 

 

 

Muzej nauke i tehnike - Beograd predstavlja izložbu fotografija industrijskog nasleđa Srbije „Čuvari vremena - zaboravljeno industrijsko nasleđe“, autora mr Rifata Kulenovića, muzejskog savetnika i Ade Vlajić, kustoskinje Muzeja.

Na izložbi su predstavljene fotografije sa terenskog istraživanja materijalnih ostataka starih industrija i tehnoloških procesa razvijanih na teritoriji Srbije tokom 19. i početkom 20. veka.

Reč je o industrijskoj arheologiji, disciplini kojoj se poslednjih godina posvećuje posebna pažnja budući da njeni rezultati nesumnjivo doprinose potpunijem sagledavanju ukupnog društvenog, kulturnog, političkog i privrednog života. Budući da fotografija predstavlja mnogo više od običnog zapisa trenutnog stanja, već ima moć da dočara atmosferu i probudi emociju, upravo ovaj medij je izabran za prezentaciju ovog značajnog nasleđa nedovoljno prisutnog u javnosti.


RTB Bor

 

Tokom rada na projektu i terenskog istraživanja pod okriljem Muzeja nauke i tehnike i Muzeja Jugoslavije dokumentovano stanje u kome se danas nalaze nekad važni industrijski objekti. Iako pre svega dokumentarne, ove fotografije predstavljaju mnogo više od običnog zapisa trenutnog stanja. One doprinose razumevanju prošlosti, u vremenu kada savremeni tempo tehnološkog razvoja uslovljava ubrzano nestajanja ove, za nacionalnu istoriju svakako važne baštine.

Radi boljeg razumevanja ovog zaboravljenog i potcenjenog nasleđa, osim objekata neposredno namenjenih proizvodnji, istraživanje obuhvata i objekte i prostore usko povezane s industrijom, kao što su oni namenjeni stanovanju ili aktivnostima ljudi tokom slobodnog vremena.


Mlin Surčin


Krajnji rezultat ovako postavljenog istraživanja je rekonstrukcija kulture, shvaćene kao ukupne društvene prakse, dok izložene fotografije dodatno naglašavaju važnost očuvanja ove nesumnjivo značajne baštine u izgradnji kulturnog identiteta.

Između ostalih, na izložbi se mogu videti fotografije: Astronomske opservatorije Beograd (građene od 1929. do 1932. godine), Briketarnice rudnika Rtanj (1912), Fabrike tekstila Stamenković u Leskovcu (početak 19. veka), Hidroelektrane u Sićevu (1931), Zrenjaninske fabrike alkohola (kraj 19. veka) i Rudnika i topionice u Boru (1904).

Nakon prikazivanja u Muzeju Jugoslavije i gostovanja u Narodnom muzeju Kikinda i u Sportsko-kulturnom centru Obrenovac, izložba Čuvari vremena biće prikazana u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 31. avgusta 2018. godine.

Na naslovnoj fotografiji: Aleksinački rudnik

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text