Izložba „Multioriginal“ nove grafičke forme Slavice Dragosavac

Izložba „Multioriginal“ nove grafičke forme Slavice Dragosavac

Izložba „Multioriginal“ nove grafičke forme Slavice Dragosavac, biće otvorena u ponedeljak, 2. jula u 19 časova u galeriji Grafički kolektiv (Obilićev venac 27).


 

 

 

Na izložbi će biti prikazan doktorski umetnički projekat „Multioriginal“ autorke Slavice Dragosavac, realizovan na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. Gordane Petrović.

Dugo prisutna na savremenoj vizuelnoj sceni, Slavica Dragosavac afirmisala se u oblasti grafičkog stvaralaštva i grafičkog dizajna, a kao autorska pojava prepoznatljiva je po inventivnom pristupu i eksperimentu u pogledu forme, tehnologije i procesa grafičke štampe, kao i prirode samog medija. Radovi nastali u okviru doktorskog projekta realizovani su u tehnici foto-mehaničkog procesa štampe na ofsetnim pločama. Na imaginarnoj fotografiji prirode autorka interveniše simplifikovanim crtežom, svedenim na siluetu izgubljenih osoba, stvari, prostora, domova i domovina. Formalni grafikoni upućuju na ideju potrage za izgubljenim identitetima, u verovanju da sam čin traženja pruža nadu da su sve individue, manjinske i osetljive grupe “persone grate”. 15 ofsetnih ploča ujednačenog formata čine fragmente kompozitnog imaginarnog pejzaža.

„…Kroz razumevanje multioriginala kao dijaloške forme između komercijalnog i likovnog, postižu se mogućnosti za različita tumačenja i sagledavanja fenomena masovne proizvodnje i pronalaženja novih načina spajanja industrijske i umetničke štampe. Pomoćne grafičke tehnike zasnovane na postupcima koji skraćuju sam proces pripreme za štampu, daju pripremnim radnjama status „originala“…
…Potencijal grafičkih i komercijalnih tehnika umnožavanja i novonastalih međusobnih relacija, proširuje eksperimentalno polje delovanja, za mnoge neočekivane, kroz sam proces nastajanja proizvedene spontane tehničko-tehnološke i vizuelne konstrukcije. Specifičan pristup formi plakata kao pokretaču likovnih kompozicija i prenosniku umnoženih informacijskih grafizama, referira na dinamičnu složenost percepcije spoljnih senzacija novog doba. Kritička reakcija na stvarnost, lični utisci „upisani“ u analognu ili digitalnu matricu, beleže život i situacije sopstvene realnosti pasiviziranog društva, u kome i sam život postaje kopija drugih života...“ iz teksta Slavice Dragosavac.

Slavica Dragosavac (1963. Banja Luka), diplomirala je i magistrirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Bila je stipendista Vlade Republike Italije. Realizovala je brojne projekte iz oblasti grafike, grafičkog oblikovanja i tržišnih komunikacija i izlagala samostalno i u sklopu kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Kao kreativni direktor u agencijama Ogilvy i Draft FCB u Beogradu, nagrađivana je iz oblasti grafičkog dizajna i oglašavanja. Dobitnik je nagrade iz fonda “Rista i Beta Vukanović” i priznanja Grifon u kategoriji Plakat i oglašavanje. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a. Radi kao vanredni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, na Departmanu za primenjene umetnosti.

Izložba će biti otvorena do 4. jula 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text