Izložba „sculpture drawing“ Marka Vukše

Izložba „sculpture drawing“ Marka Vukše

Izložba skulptura Marka Vukše pod nazivom „sculpture drawing“, biće otvorena 9. novembra u 19 časova u Prodajnoj galeriji "Beograd" (Kosančićev venac 19).

 

Izložba skulptura i reljefa pod nazivom „sculpture drawing“ deo su istraživačkog ciklusa vajara Marka Vukše, nastajalih poslednjih pet godina.

 

 

Skulpture, objekte-skulpture i reljefe realizuje u kamenu, terakoti i aluminijumu. Svoja dela Marko Vukša izvodi u duhu istorijskog neokonstruktivizma i minimalizma, a kako sam kaže: „Ono što je zajedničko različitim medijima u mojim radovima je crtež. Klasičan crtež ugljenom na papiru, crtež kao reljef u aluminijumu, instalacija urađena u kovanom gvozđu za prostor i kao reljef u prostoru, kao i crtež u skulpturi koji počinje od urezivanja do totalnog usecanja forme i nastanka crteža u prostoru od čvrstih materijala.“

  

„Linija, kada se pokrene i (po)teče, zatvarajući se „u sebe” obuhvata prostor, formirajući trodimenzionalni oblik. Upravo ta mogućnost izraza linije postaje izazov u najnovijim delima Marka Vukše. ‘Oprostorenost’ linijskog toka. Odjek lepote linije, taktilnosti površine, energije mase. Suptilnost linije urezane u kamenu, ali i one oblikovane u metalu. Taktilnost površine kamena, čelika, gvožđa, gline. Ubedljivost sabijene energije mase „zarobljene” u metalu, koja linijskom toku daje neočekivanu snagu i izražajnost. Izložena dela upravo obelodanjuju fascinaciju umetnika naizgled jednostavnim elementom – linijom i njenim tokom.
‘Oblikujući’ prostor linijskim tokom u metalu, Marko Vukša stvara forme ugaonih sklopova krajnje svedenosti, pročišćenosti ali izuzetne izražajnosti i životnosti. U njegovim delima linija se pretvara u masu koja „teče”. Reč je o crtežu u prostoru, tačnije o prostornom crtežu u punom značenju tog pojma.“ Dr Rajka Bošković, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga).

Marko Vukša je rođen 1977. u Beogradu. Na Fakultetu primenjenih umetnosti diplomirao je 2001. godine. Od 2016. radi kao docent na predmetu Primenjeno vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti. Samostalno je izlagao 13 puta (Srbija, Japan, Izrael). Takođe je izlagao na 150 kolektivnih izložbi i bijenala (Srbija, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Rumunija, Albanija, Španija, Francuska, Austrija, SAD, Kina, Nemačka, Japan). Učesnik je i organizator više umetničkih kolonija, simpozijuma i radionica (Srbija, Crna Gora, Rumunija, Japan, Kina). U javnom prostoru u Srbiji, Kini, Japanu nalazi se njegovih 20 skulptura. Dobitnik je 9 nagrada i priznanja za skulpturu (Srbija, Francuska).

Izložba će biti otvorena do 27. novembra 2017. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text