Izložba „Staying here with you” Katje Šenker i Ivana Grubanova

Izložba „Staying here with you” Katje Šenker i Ivana Grubanova

Svečano izvođenje performansa i otvaranje izložbe „Staying here with you” švajcarske umetnice Katje Šenker i srpskog umetnika Ivana Grubanova održaće se u četvrtak, 7. decembra u 18:30h u rezidenciji ambasadora Švajcarske (Andre Nikolića 30, Senjak, Beograd).

 

U rezidenciji ambasadora Švajcarske, Nj. E. Filipa Gea, performansima Katje Šenker, višestruko nagrađivane, međunarodno priznate švajcarske umetnice i istaknutog srpskog umetnika, internacionalne reputacije, Ivana Grubanova realizuje se kustoski projekat „Staying here with you“.

Kustoskinje izlоžbe su Ester Maria Jungo iz Švajcarske i Ksenija Samardžija iz Srbije, a projekat se realizuje uz podršku Ambasade Švajcarske i Švajcarskog fonda za kulturu u Srbiji i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.


Katja Schenker, Vesuv, Performance Arcoop Genève, 2017 Photo Emanuelle Bayart 

 

„Staying here with you" uključuje u dijalog umetnika i prostor. Polazi od razmatranja osnovnog pojma pripadanja i nastojanja da se uoče polja zajedničkog razumevanja i prihvatanja uprkos političkim, istorijskim, kulturnim i ekonomskim razlikama. Kroz kustosku saradnju, identifikuju se globalne teme – identitet, telesnost, trajnost, pitanja teritorija i nacija kojima se definišu i preispituju osnovne ljudske potrebe za slobodom i individualnošću“, ističu kustoskinje. 

„Performansima Katje Šenker i Ivana Grubanova, u rezidenciji švajcarskog ambasadora u Beogradu, istražuju se i preispituju polja učestalih nesigurnosti, stalnih promena, kao i potreba da se odredi i definiše prostor kao zajednički element pripadanja“, objašnjava Ksenija Samardžija.

Katja Šenker je višestruko nagrađivana, međunarodno prepoznata umetnica. Rođena je 1968. godine u San Galenu, živi i stvara u Cirihu. Dobitnica je brojnih priznanja kao što su Švajcarska nagrada za performans (2015), Prix Visarte (2015) i Nagrada Švajcarske za umetnost (2003, 2004, 2005), a imala je izložbe u Švajcarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji, Indiji i Kini. Njen rad je trenutno izložen u okviru postavke „Performance Process: 60 Years of Performance Art in Switzerland“ u Muzeju Tinguely u Bazelu.

U svojim performansima Šenker kumulira fizičku spremnost i psihološku energiju. U galerijskim i netipičnim prostorima, izražava se putem crteža, skulptura, objekata i instalacija, koristeći materijale poput drveta, kamena i tekstila. Performansom tokom izložbe „Staying here with you“, Katja istražuje mogućnosti sopstvenog tela u datom prostoru.

Sa druge strane, Grubanov, istražuje teme i sadržaje koji su deo kolektiviteta i nasleđa. Personalizujući ulogu umetnika, kao svedoka i aktivnog učesnika u društvenim i političkim događanjima, on navodi sopstvenu „nemogućnost da ostane izvan istorije”. Nastavljajući seriju radova kojima se bavi istorijom koja „nikada nije bila toliko snažna i nikada nije imala ovoliko pristalica” koristi jugoslovenske zastave kao simbole ukinutog identiteta i prostora-teritorije. Svojim postupcima Grubanov preispituje složenost pitanja pripadnosti, osetljivost i lični stav prema prostoru koji egzistira samo u sećanju i dominantnoj prošlosti.

Ivan Grubanov je istaknuti srpski vizuelni umetnik, koji će prvi put, ovom prilikom, izvesti umetnički performans. Ivan Grubanov je rođen 1976. godine u Beogradu. Njegove samostalne izložbe uključuju postavke u Srpskom paviljonu tokom 56. Venecijanskog bijenala (2015), Ron Mandos galeriji u Amsterdamu, u Nacionalnom muzeju savremene umetnosti u Atini, galeriji „Loock“ u Berlinu, Laboratorio 987 – MUSAC u Leonu, u „Le Grand Cafe Centre d’Art Contemporain“, Sen Nazer, „Stroom“ centru za savremenu umetnost u Hagu, „Nogueras Blanchard“ galeriji u Barseloni, „Expodium“ u Utrehtu i mnoge druge, a učestvovao je i na brojnim grupnim izložbama.

Pored performansa Katje Šenker i Ivana Grubanova, u rezidenciji će biti predstavljeni instalacije i video radovi.


Ivan Grubanov, United Dead Nations, Installation, Serbian Pavilion, Venice 2015 photo Courtesy of Loock Gallery, Berlin and Ron Mandos, Amsterdam 

 
Na naslovnoj: Fotografija Marije Konjikušić. Dizajn Isidore M. Nikolić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text