Izložba „Teslin svetski sistem“ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu

Izložba „Teslin svetski sistem“ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu

Muzej nauke i tehnike u Beogradu otvara izložbu „Teslin svetski sistem“ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu (Savska cesta 18).

 

 

 

 

Muzej nauke i tehnike u Beogradu i Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba predstavljaju izložbu „Teslin svetski sistem“ autora Zorice Civrić, muzejskog savetnika Muzeja nauke i tehnike - Beograd, posvećenu dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije.


Kristalni radio - detektor - galena


Nikola Tesla je u periodu 1901-1906. godine u laboratoriji na Long Ajlendu razvijao sistem baziran na svojim pronalascima, koji je nazvao „Svetski sistem bežičnog prenosa“. Tehničke mogućnosti ovog sistema na početku 20. veka, postojale su samo kao naučna vizija. Svoj sistem Tesla je zasnovao na korišćenju stacionarnih ili stojećih talasa Zemlje. Danas se ovaj sistem zasniva na žičnom prenosu i na bežičnom prenosu energije kroz provodljivu atmosferu. Tek krajem 20. veka Teslina vizija postala je stvarnost razvojem informacionih i telekomunikacionih tehnologija.


Mobilni telefon Motorola V2288 T-129

 

Za mene je očigledno da bežični prenos energije, ukoliko ikada bude postignut, nije izum; to je umetnost. Belov telefon, Edisonov fonograf ili moj indukcioni motor su izumi, ali bežični prenos energije je umetnost koja zahteva kombinaciju velikog broja izuma.

(Nikola Tesla, 1916)

Posetici će videti modele uređaja koje je Tesla koristio u prvim godinama rada, kao i eksponate koji ilustruju razvoj informacionih i telekomunikacionih tehnologija.

Izložba „Teslin svetski sistem“ prvobitno je predstavljena u Muzeju nauke i tehnike – Beograd, u periodu od 16. do 30. septembra 2016. godine.


Maketa Tesline laboratorije Long Ajlend
 

 

Izložba će biti otvorena do 30. oktobra 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text