Izložba „Veseli svet“ Dragana Petrovića

Izložba „Veseli svet“ Dragana Petrovića

Izložba fotografija „Veseli svet“ Dragana Petrovića, biće otvorena u petak, 7. decembra u 19 časova u Salonu MSUB (Pariska 14).


 

 

 

 

 

Muzej savremene umetnosti poziva na otvaranje izložbe "Veseli svet" Dragana Petrovića, u Salonu muzeja savremene umetnosti. 

"Veseli svet", naziv je izložbe koja elaborira najznačajnija fotografska dostignuća Dragana Petrovića, prikazujući radove koji su nastali u periodu od početka osamdesetih do kraja devedesetih godina XX veka.

Usled osobene estetike i karakeristika koji određuju profesionalno kretanje Petrovića kao komercijalnog fotografa prisutnog na narodnim veseljima i tradicionalnim porodičnim skupovima u Srbiji, fotografije Dragana Petrovića predstavljaju svojevrsno društveno – antropološko mapiranje.

Istovremeno, one nam omogućavaju da, iza kulturnih manifestacija, posmatramo svakodnevicu jednog vremena i jednog sveta, neprimetno ulazeći u domen subverzivnog.

Izložba "Veseli svet" realizuje se u saradnji sa Centrom za fotografiju. Trideset fotografija Dragana Petrovića nalazi se u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Istoričar umetnosti Slavko Timotijević u svom tekstu povodom izložbe navodi: „Za Dragana Petrovića se može slobodno reći da svojim fotografijama otkriva specifične manifestacije životnih radosti. Ono što Dragana Petrovića čini velikim umetnikom jeste sposobnost da sa haotične platforme stvarnosti izdvoji one uzorke koji predstavljaju  fascinantni kulturološki miks sačinjen od autentičnih aktera, etno pozadine, zakasnele modernosti obučene u ruho lokalnih fantazmi o modi i ponašanju…“  (tekst: Slavko Timotijević, Dragan Petrović - fotograf)

Ivan Petrović (Centar za fotografiju) takođe u tekstu o Draganu Petroviću iznosi: “…umetnost dokumentarizma u mnogome se bazira na estetici lokalnog, fragmentarnog i, često, profanog. Sasvim je drugo pitanje da li jedan proizvod ostaje na nivou lokalnog folklora i kulture ili ima složeniju i dublju misaonu komponentu. U slučaju rada Dragana Petrovića susrećemo se sa onom vrstom fotografskog dostignuća, koje, sada je to sasvim sigurno, može da posluži kao merilo učenja o fotografiji“. (tekst: Ivan Petrović, Pogled sa sporednog koloseka – fotograf Dragan Petrović)

Izložbom fotografija Dragana Petrovića "Veseli svet", Muzej savremene umetnosti želi da ukaže na potrebu sistematičnijeg posvećivanja domaćoj fotografskoj produkciji i njenoj reprezentaciji u okviru umetničkog sistema delovanja, ali i uopšte na fotografiju kao na jedan od najzastupljenih umetničkih medija danas.

Katalog izložbe "Veseli svet" biće objavljen tokom trajanja izložbe u decembru mesecu, sa tekstovima istoričara umetnosti Slavka Timotijevića i umetnika Ivana Petrovića.

Dragan Petrović (Beograd, 1958) fotograf i snimatelj. Fotografijom se profesionalno bavi više od trideset godina. Prve samostalne izložbe je realizovao u “Srećnoj galeriji” u Studenskom kulturnom centru u Beogradu tokom devedesetih godina. Pokrenuo je i uređivao fanzin ”Fotograf” i objavljivao radove u časopisu “LʹImpossible”. Autor je udžbenika “Fotografija”, objavljenog 2000. godine. U periodu od 1998. do 2003. radio je kao asistent na Katedri za fotografiju Akademije umetnosti “Braća Karić” u Beogradu.

Tokom svoje fotografske karijere, fotografišući na temu Običan čovek, realizovao je svojevrstan i obiman portfolio.

Izložba će biti otvorena do 11. februara 2019. godine.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text