Izložba "Above the Shadow, Dust" Siniše Radulovića na Cetinju

Izložba "Above the Shadow, Dust" Siniše Radulovića na Cetinju

Izložba "Above the Shadow, Dust" Siniše Radulovića, biće otvorena u sredu, 12. decembra u 19 časova u Crnogorskoj galeriji umetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.


 

 


Narodni muzej Crne Gore će otvoriti samostalnu izložbu vizuelnog umetnika Siniše Radulovića pod nazivom "Above the Shadow, Dust" (Nad sjenkom prašina).

Siniša Radulović, prvi dobitnik nagrade "Milčik" izlaže u CGU "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju. Ovom prilikom predstaviće se publici izložbom koja je sinteza umetnikovog višemesečnog istraživanja koje u svojoj osnovnoj koncepciji polazi od promišljanja prostora i dislokacije individue, ali ne u smislu pomeranja u vidu migracija i transformacije svetske mape, već kroz poimanje vremena i prostora kao fenomena određenih raspodelom snaga i moći. U tom smislu, i pitanje identiteta se posmatra kroz stalne tranzicije i transformacije, a ne kroz fiksirane kategorije određene linearnim čitanjem istorije.

Izložbom su obuhvaćeni radovi za čiju izvedbu umetnik koristi materijale, videa, fotografije, tekstove i sl., iz javnog domena, slobodne za upotrebu i lišene autorskih prava, na kojima interveniše (montira, spaja, remiksuje) odmičući se od ustaljenih shvatanja ideje originalnosti kao nametnute konvencije, stvarajući tako nove kontekste i vrednosti.

Nagrada "Milčik" ustanovljena je na inicijativu Instituta savremene umetnosti kao vid podrške mladim vizuelnim umetnicama i umetnicima iz Crne Gore, s idejom afirmacije i promocije njihovog stvaralaštva i omogućavanja bolje vidljivosti kako u zemlji tako i u međunarodnim okvirima. Nagrada je podrazumevala rezidencijalni boravak dobitnika u Njujorku u trajanju od dva meseca, i samostalnu izložbu, čiju je organizaciju ove godine preuzeo Narodni muzej Crne Gore. Rezidencijalni boravak umetnika u Njujorku podržalo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Izložbu organizuju Narodni muzej Crne Gore i Institut savremene umetnosti kao deo nagrade "Milčik" koja je dodijeljena Siniši Raduloviću za 2017. godinu.

Izložba će biti otvorena do 28. decembra 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text