Izložba: Alisa Teletović: Sve moje duše u potrazi za sobom

 U galeriji Živi Atelje DK u Zagrebu  otvorena je izložba  Alise Teletović.

Alisa Teletović: Sve moje duše u potrazi za sobom

 

U Zagrebu u galeriji Živi Atelje DK (Ilica 110)  otvorena je  prodajna izložba slika "Sve moje duše u potrazi za sobom" umjetnice Alise Teletović.

 

Trajanje izložbe: 12. septembar - 15. septembar 2018.

 

Alisa Teletović je umetnica  nekonvencionalnog naboja, čije je slikarstvo snažno i poletno. Ona spontano, naizgled naivno i eksperimentišući u pokretu i boji, gradi priču o samospoznaji kroz duše žena koje se suočavaju sa sobom i s iskušenjima kroz koje prolazi žena danas: potrebom za ljubavi, očekivanjima, potragom i pročišćenjem, traganjem za unutrašrnjim detetom.

Alisa o svom radu:

" Sve moje duše u potrazi za sobom, ekspresionističke, ilustrativne, figurativne slike su nastale kao traganje za sobom koje je intenzivno krenulo povratkom u Bosnu i Hercegovinu 2011.godine. Izbivanje iz svoje zemlje, i život na drugom kontinentu, u Australiji, predstavlja jedan važan period mog slikarstva, u kojem sam slikala pejzaže, ptice emu, eukaliptuse, gdje mi je bio bitan osjećaj za porodicu, gradila sam utočište. To beskrajno prostranstvo i dan danas ima moju dušu zatočenu na nebu.

Povratkom «kući», osjetila sam potrebu za intimnijim pristupom/pogledom, kako prema sebi, tako i prema ženi općenito. Intuitivno slikajući ekspresije i figurativne emocije mojih duša, došla sam do unutarnjeg djeteta. Upitala se, razotkrila. Moje unutarnje dijete osjeća i doživljava, ono je meka toplina srca. Moje duše žive, one pričaju sebe kroz mene. Ili je obratno? Introspektivni (auto)portreta stanja žene, razgovora u potrazi za duhovnošću, su u biti, moji razgovori sa samom sobom, traganje mog postojanja, bitnog i nebitnog mjerenja osjećanja, srca i pokušaja pronalaska mira. Mira unutar sebe.

Ekspresionistički trag u boji, i nagovještaj lica, osobe, anđela, nekonvencionalnog naboja- mi dopušta da spontano, naizgled naivno i eksperimentirajući u pokretu i boji, gradim priču o samospoznaji kroz duše koje se suočavaju sa sobom i s iskušenjima kroz koje prolazi žena danas. Ovo svojevrsno autobiografsko pročišćenje emocija se nudi na dlanu, ulaskom u nju, slika živi svojim životom, a ja sam se spasila."

Alisa Teletović, likovna umetnica iz BiH, diplomirala je 2000. godine na RMIT univerzitetu u Melbourneu, gdje je studirala likovnu umetnost, elektronski dizajn i medije. Članica je Udruženja likovnih i primenjenih umetnika BiH, Napretka te ULUBIH-a. Iza sebe ima osamnaest samostalnih izložbi, između ostalog u Melbourneu, Perthu, Adelaide, Sarajevu i Tuzli. Laureatkinja je niza priznanja i nagrada. Njeni umetnički radovi nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom sveta, s ljubavlju se kupuju, vole i uživaju.

 

http://www.alisateletovicartist.com

http://www.instagram.com/alisateletovicartist

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text