Izložba Anđelke Bojović u Galeriji FLU

Izložba Anđelke Bojović u Galeriji FLU

Izložba "Zabeležena sećanja na Španiju" autorke Anđelke Bojović, biće otvorena u subotu, 9. juna u 20 časova u Galeriji FLU (Fakultet likovnih umetnosti, Knez Mihailova 53).

 

 

 

 

 

SLIKE IZ ŠPANIJE

Moje prvo putovanje u Španiju, tačnije, gradić Benidorm u jugoistočnom delu ove lepe zemlje dogodilo se 2006. godine, iz porodičnih razloga a u nameri da pomognem u čuvanju svojih unuka, koji tamo žive.
Već prvi utisci su bili očaravajući, jer tolika količina sunca, svetlosti, plave od neba i mora, mediteranskog rastinja, biljaka, cvetova, njihovih oblika i boja, nisu mogli da me ostave ravnodušnom. Naravno, u mom koferu od tada, svih godina kasnije, uvek se nalazilo platno, uljane boje, blokovi, drvene boje, bez kojih ne bih mogla da provodim dane u ovoj živopisnoj zemlji. Smatrajući, da je u životu vrlo važno spojiti lepo sa korisnim, tako je moj boravak u Benidormu, pored čuvanja unuka, podrazumevao slikanje i crtanje ovih izuzetnih pojava u okruženju.
Leti bih se spuštala na obalu mora, pronalazila neko zgodno mesto za slikanje, sa dobrim pogledom i udobnim prostorom za sam rad. Moj princip je bio posmatrati, otkrivati stvari i pojave u prirodi i nalaziti za njih crtačko i slikarsko rešenje u materijalu.
Naročito su bile izazovne stene, kamene gromade, razbacane poput skulptura, ali se dobrim posmatranjem pronalazio tok njihovih kretanja, čitao karakter, boja i razne šupljine, oštećenja koja su kod mene stvarala neverovatne asocijacije. Predstave na njima su se menjale kako se i sunce pomeralo na horizontu.

More je bivalo nekada sasvim mirno, ali češće u talasima, koji su mi predstavljali veliko zadovoljstvo i izazov pri posmatranju. Oni su stvarali neobično zanimljive forme vode, sa kupastim izbočenjima koja su brzo nestajala i poprimala druge oblike, udarajući u stene. Nebo, čisto, jako plavo, sunčano a moglo je biti ispunjeno i oblacima sa neverovatnim predstavama koje su se neprestano menjale.
Stene, more-voda, oblaci, koji su me zanimali u slikarskom smislu, bili su u večito promenljivim stanjima, zapravo provocirale su me te stalne promene u prostoru koje bih pokušavala brzo da zabeležim, da uhvatim, zaustavim. Kadar bi se za trenutak promenio čim bi sletela na stenu morska čaplja, galeb ili neka ptičica, slična našem vrapcu. Istog trenutka bi bila uvršćena u trenutni rad, sliku ili crtež. Biljke je nužno bilo gledati i uvrstiti ih u slikarske tvorevine, jer svojim oblicima, intenzivnim koloritom, pojavom u osunčanom ambijentu su predstavljale prava čuda. Težnja da ih naslikam, bila mi je neka vrsta opterećenja jer njihova izazovnost, mogla je da se pretvori u svoju suprotnost, do sladunjavosti, što mi inače izaziva izričitu odbojnost u stvaranju.
Radovi, koji su nastajali u direktnom procesu posmatranja i beleženja tih opservacija nisu rađeni dugo, naprotiv, relativno brzo jer su doživljaji uhvaćeni odmah i kao takvi ostajali u odgovarajućem materijalu. Zapravo, stvaranje je podrazumevalo upijanje utisaka iz prirode, njeno neprestano osluškivanje i iščuđavanje zbog promenljivosti. Za mene uvek slikanje i crtanje u direktnom kontaktu sa prirodom, predstavljalo je potrebu i beskrajnu želju za njenim dešifrovanjem i otkrivanjem.
Slike i crteži koji su se vraćali sa mnom u Beograd, bili su divno podsećanje na vreme njihovog nastajanja. Tako se vremenom prikupio dovoljan broj radova da objedinjen na izložbi predstavi jedan deo prostora na Mediteranu i sentimentalno-nostalgične utiske autora o njemu. Anđelka Bojović

Anđelka Bojović je rođena 1951. godine u Beogradu. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu završila je 1974. godine. U toku studija, crtanje i slikanje izučavala je u klasi profesora Aleksandra Lukovića, profesorke Ljubice Sokić i profesora Stojana Ćelića. Poslediplomske studije završila je u klasi profesora Stojana Ćelića. Član je ULUS-a od 1975. godine. Od 1977. godine radi na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. U periodu od 2000 - 2004. bila je dekan Fakulteta likovnih umetnosti a
2009. do 2015. godine obavljala je poslove prorektora Univerziteta umetnosti u Beogradu. Godine 2016. penzionisana u zvanju redovnog profesora.

Samostalne izložbe: 1977. Izložba crteža u Galeriji KNU, Beograd; 1979. Izložba slika u Galeriji Doma omladine, Beograd; 1980. Izložba slika u Narodnom muzeju, Požarevac; 1984. Izložba slika u Narodnom muzeju, Kraljevo; 1984. Izložba crteža u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, Beograd; 1986. Izložba slika u Galeriji Kulturnog centra, Beograd; 1990. Izložba slika, crteža, kolaža u Galeriji KNU, Beograd; 1995. Izložba slika, crteža i kolaža "Na Vatoovom putu", Galerija "Pero", Beograd; 1998. Izložba radova sa Milenom Ničevom i Đorđijem Crnčevićem, Moderna galerija, Budva; 2000. Izložba slika i kolaža, Galerija Tanjug-Pres centar, Beograd; 2002. Izložba crteža i radova na papiru, Galerija Haos, Beograd; 2002. Izložba crteža i slika, Savremena galerija, Zrenjanin; 2002. Izložba slika i radova na papiru, Narodni muzej, Kikinda; 2003. Izložba slika "Pejzaž Crne Gore", Galerija "Sue Ryder", Herceg Novi; 2003. Izložba slika "Pejzaž Crne Gore", Galerija "Dom Sv. Vasilija Ostroškog", Nikšić; 2005. Izložba slika i crteža, Gradski muzej Vršac, Vršac; 2006. Anđelka Bojović, Retrospektiva, Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić", Beograd; 2012. Anđelka Bojović, Galerija Narodnog muzeja Kragujevac, Kragujevac; 2012. Anđelka Bojović, Crteži, Galerija Art, Kragujevac; 2012. Anđelka Bjović, Izložba slika, Univerzitetska galerija Kragujevac, Kragujevac; 2012. Anđelka Bojović, Izložba slika, Galerija Mostovi Balkana, Kragujevac; 2012. Anđelka Bojović, Izložba crteža i grafika, Galerija 96, Prijedor; 2015. Anđelka Bojović, Izložba grafika, Grafički kolektiv, Beograd; 2018. Anđelka Bojović, Izložba slika i crteža, Galerija FLU i Galerija Izlozi, Beograd. Grupno je izlagala na velikom broju izložbi u zemlji, regionu i inostranstvu.

Nagrade: Nagrada za crtež ALU 1972. godine; Nagrada Umetničke akademije za slikarstvo 1974. godine; Otkupna nagrada za slikarstvo na izložbi "Beograd-inspiracija slikara" 1977. godine; Zlatna Paleta za slikarstvo, Prolećna izložba ULUSA, 1999. godine; Nagrada Međunarodnog bijenala u Požarevcu ''U svetlosti Milene'' 2011. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text