Izložba "Anegdote" u bioskopu Balkan

Izložba "Anegdote" u bioskopu Balkan

Nova ARTmosfera u bioskopu Balkan! Izložba “Anegdote” novogodišnji poklon Beogradu.

Izložba "Anegdote" autora Marka Crnobrnje u organizaciji Fondacije Saša Marčeta, biće otvorena u utorak, 1. januara u periodu od 12h do 20h u bioskopu Balkan (Jug Bogdanova 16).
Izložba “Anegdote” samo je jedan u nizu planiranih događaja Fondacije Saša Marčeta, u sklopu projekta Nova ARTmosfera. Iz fondacije ističu da izložba “Anegdote” predstavlja novogodišnji poklon Beogradu u periodu održavanja manifestacije “Ulica otvorenog srca”, i najavljuju da će i u budućnosti pružati podršku mladim umetnicima.

“Fondacija Saša Marčeta poklanja Beogradu novogodišnju ARTmosferu kroz izložbu “Anegdote”, simbolično prvog janura za vreme trajanja manifestacije “Ulica otvorenog srca”. Pozivaju se svi crveni nosići Beograda, da pored humanosti prema drugima, poklone svojim najmilijima i sebi, intelektualnu i duhovnu inspiraciju i posete novi kulturni centar, bioskop Balkan. “- zaključila je direktorka fondacije Verica Sujić.

Nova ARTmosfera naziv je velikog projekta Fondacije Saša Marčeta, zvanično otpočetog u novembru, izložbom 20/20 u bioskopu Balkan. Prva faza projekta je stvaranje dinamične zajednice između nedovoljno povezanih društvenih aktera: umetnika, edukatora, institucija, kompanija, medija i najšire javnosti. U drugoj fazi plan je da se izgradi jedinstvena platforma koja će za umetnike i kreativne ljude obezbediti prostor, dodatna znanja i sredstva, da realizuju svoje ideje, te ideje prezentuju javnosti i tako kreiraju Novu ARTmosferu. Krajnji cilj projekta je modeliranje novog kulturnog pejzaža naše zemlje.

Marko Crnobrnja, rođen 1978. godine u Obrenovcu. Diplomirao vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mrđana Bajića 2005. godine. Od 2009. godine angažovan kao profesor praktične nastave u Srednjoj umetničkoj školi “Tehnoart” u Beogradu. Od 2017. godine radi na Fakultetu primenjenih umetnosti kao umetnički saradnik. Njegove skulpture nalaze se u okviru stalne postavke Pedagoškog muzeja u Beogradu, u kolekciji Zepter, Narodnom muzeju Kraljevo i nekoliko privatnih kolekcija.
 

ANEGDOTA

Svaka igra sa sobom donosi rizik. Ubedjeni da kroz igru može nešto i da se nauči, idemo kroz život stvarajući anegdote. One su nama na korist, a onima koji nisu imali hrabrosti za igru ostaje da  prepričavaju naše anegdote i žive naše živote.

''Deca u ovim skulpturalnim celinama nisu predstavljena u nekom romantičarski osmišljenom 'prirodnom stanju', u kome bi se naglašavala samo njihova spontana otvorenost, nevinost i neposrednost, kao snažan kontrapunkt otuđenosti odraslog čoveka. Ona se ne prikazuju kao potpuno obuzeta igrom, ponesena principom zadovoljstva i oslobođena od bilo kakve odgovornosti, koja bi onda bila isključivo stvar njihovih roditelja. Deca u Crnobrnjinom radu su u stalnom procesu ispitivanja i istraživanja okolne stvarnosti, koja ih često transagresivno, suočava sa potencijalnim opasnostima i dovodi u situacije u kojima pogrešan izbor može imati neželjene posledice. Edukativni aspekt radova sastoji se upravo u indukovanju osećaja odgovornosti za sebe i druge, kod dece kao publike i korisnika tih radova. Pritom taj osećaj odgovornosti ne treba da sputa igru, ukine spontanost i decu učini starmalom, već da svakoj igri doda i set pravila koja bi omogućavala da se ona igra bezbedno. U tom smislu je indikativna i činjenica da retko zatičemo prisustvo nekih standardnih igračaka kao 'atributa detinjstva' u ovim skulpturalnim celinama - čak naprotiv, neke od ovih skulptura su i same preuzimale funkciju igračaka dok su imale aktivnu ulogu u porodičnom životu Marka Crnobrnje, to jest, dok su se njegova deca prepuštala igrama sa takvim predmetima. '' Stevan Vuković, teoretičar umetnosti.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text