Izložba ARTISTS IN FOCUS1 Miloša Tomića i Nikole Kolje Božovića

Izložba ARTISTS IN FOCUS1 Miloša Tomića i Nikole Kolje Božovića

Izložba ARTISTS IN FOCUS1 Miloša Tomića i Nikole Kolje Božovića, biće otvorena od 23. marta do 8. aprila u Galeriji Drina na Andrićevom vencu br.4.

U pitanju je prva izložba u nizu novog izlagačkog projekta pod nazivom UMETNICI U FOKUSU1. Miloš Tomić i Nikola Kolya Božović su umetnici u fokusu prve edicije izabranih autora ovog projekta Nataše Radojević, kustosa izložbe i novog umetničkog direktora galerije Drina.

 


Koncept je zasnovan na delovanju kustosa u procesu odabira umetničkih predmeta kao galerijskih eksponata i njihovih međusobnih uticaja u datoj selekciji koja postaje mesto susreta.

Umetnici se igraju ostacima prošlosti, regenerišu zaborav pružajući sećanjima prostor kroz nove kontekste, lica i stvarnosti. Izložena skulptura The Hills (2018) Nikole Božovića priziva prošlost podražavanjem linija i oblika pejsaža, koji geografski i ikonografski referišu mitove preoblikovane ispoliranim površinama od mesinga; dok serija fotografija Miloša Tomića Lopte (2018) predstavlja bačene predmete koji za umetnika postaju dragoceni pronađeni objekti.

Oslobođena mirisa, mahovine i prašine – pročišćena, stilizovana i estetizovana – predstavljena umetnička dela evociraju fantaziju koja se pretače u nove heterogene elemente.

Nikola Kolya Božović (1975) profesor je fakulteta Primenjenih umetnosti u Beogradu. Jedan je od osnivača grupe HYPEi Asocijacije Umetnost realnosti. Dobitnik je stipendije fondacije  The Krasner-Pollock Foundation (2011). Izlagao na  Internacionalnom bijenalu umetnosti (2017: Peking), Muzeju umetnosti Kine (2017: Šangaj). Među brojnim priznanjima, dobitnik je počasne nagrade Centro-periferia za učešće na svetskoj izložbi mladih umetnika (2007: Federculure, Rim). Njegovi radovi deo su kolekcija Muzeja grada Beograda, Borusan kolekcije u Istanbulu, Kolekcije Internacionalnog Bijenala u Pekingu, RADIX kolekcije u Beogradu i dr.Miloš Tomić (1976) doktorirao multimedijalne animacije na filmskoj akademiji FAMU (2006: Prag). Predstavnik Srbije na 55. Venecijanskom bijenalu(2013). Izlagao fotografije, crteže, kolaže, objekte na više od 50 internacionalnih filmskih festivala i izložbi. Vodio radionice na temu stop trik filma, subverzije, art bruta; kao i sa mladima iz socijalno ugroženih grupa u Milanu, Drezdenu, Pragu, Beogradu, Mijanmaru. Dobitnik je brojnih prvih i specijalnih nagrada na internacionalnim festivalima, između ostalog za najbolji mini film na FAMU festu (2004: Prag) dobija specijalnu nagradu, a zlatnu medalju za animaciju dobija na 50. Festivalu Jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma. Njegovi radovi se nalaze u više javnih i privatnih kolekcija u Srbiji i inostranstvu.

Izložba će biti otvorena za posetioce do ponedeljka 8. aprila 2019, svakoga dana osim nedeljom i ponedeljkom u periodu od 13:30 do 19:00 časova.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text