Izložba "Celoživotno učenje" dizajnera i umetnika Silvija Lorusa i Sebastijana Šmiga

Izložba "Celoživotno učenje" dizajnera i umetnika Silvija Lorusa i Sebastijana Š

Izložba "Celoživotno učenje" istaknutih dizajnera i umetnika Silvija Lorusa (Silvio Lorusso) i Sebastijana Šmiga (Sebastian Schmieg), biće otvorena u petak, 8. juna u 20 časova u riječkoj galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka).

 

 

 

Šmig i Laruso godinama sarađuju na projektima koji istražuju odnose između tehnologije, dizajna, obrazovanja i preduzetništva.

Kroz sedam samostalnih i zajedničkih radova, Lorusso i Schmieg se hvataju u koštac s idejom „celoživotnog učenja“, krajnje ideološkog koncepta koji svojim nazivom podseća na to da se od svih danas očekuje neprestana potreba za usavršavanjem znanja, veština i kompetencija.

Dok u svojoj celini izložba zaziva arhitekturu i opremu dečjeg igrališta, Lorusovi i Šmigovi radovi povezuju ideju razigranog učenja tokom detinjstva s elementima vojne obuke i team-buildinga.

U spekulativnom videu "I Will Say Whatever You Want In Front Of A Pizza", koji je nastao korišćenjem programa za izradu prezentacija Prezi, Šmig istražuje do koje su mere digitalni radnici postali produžeci softvera.

S druge strane, istražujući neobičnosti crowdfudinga, odnosno „grupnog finansiranja“ projekata na internetskoj platformi Kickstarter, Loruso je 2014. godine osmislio Kickended, arhivu kampanja koje nisu naišle na finansijsku podršku korisnika i time ostale na nuli ostvarenih prihoda. Designed.rs je već pisao o ovom Larusovom projektu.

Na izložbi će između ostalog biti predstavljeni najpoznatiji Šmigovi i Lorusovi radovi: "Shouldn’t you Be Working" i "Five Years of Captured Captchas".  

U poruci upućenoj posetiocima izložbe Loruso i Šmig ističu: „u vremenu kada je celoživotno učenje postalo ekonomski imperativ, pozivamo vas da dođete na igralište kako biste nadvladali potrebu za ulaganjem u sebe. Tokom vaše posete izložbi možda ćete doživeti uzbuđenje, entuzijazam, unutrašnji sukob i napor, osećanja koje celoživotno učenje kao režim može izazvati.“


Izložba će biti otvorena u petak, 8. juna u 20 časova, uz druženje i razgovor s autorima koji će posetioce provesti kroz postavku. Ulaz je slobodan, a izložbu je moguće posetiti radnim danima od 17 do 21h.

Izložbu realizuje riječka umetnička organizacija Drugo more.

Program su podržali: Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu

Izložba će biti otvorena do 30. juna 2018. godine.

Predavanje "Welcome to the Entreprecariat" koje je Lorusso 2017. godine održao u Rijeci, možete pogledati na ovom linku. 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text