Izložba "Corpus" Maje Simić

Izložba "Corpus" Maje Simić

Izložba "Corpus" autorke Maje Simić, biće otvorena u petak 12. jula u 19 časova u galeriji Narodnog muzeja Kikinda (Trg srpskih dobrovoljaca 21).

 

Maja Simić jedna je od najvažnijih protagonista digitalne grafike u Srbiji, a izložbom u muzeju obuhvaćeni su radovi iz njenih najreprezentativnijih ciklusa.

 

 

Maja Simić (Kikinda, 1975) jedan je od najvažnijih protagonista digitalne grafike kod nas. Diplomirala je 2002. i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za grafiku 2005. godine. Član je ULUS-a od 2003. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja za svoj rad, od kojih izdvajamo „Veliki pečat“ Grafičkog kolektiva u 2015. i nagradu na Prvom internacionalnom trijenalu digitalne grafike u Friburu u Švajcarskoj u 2014. godini. Od 2018.godine radi kao docent na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Izložba pod nazivom „Corpus“ u Narodnom muzeju Kikinde, predstavlja izbor grafičkih radova iz najreprezentativnijih ciklusa, praćenih izvodima iz performativnog akta autora koji generiše svaki završni koncept digitalne slike.

J.K.

(...)

„Ni mapa puteva Maje Simić od Kikinde do Beograda, od Beograda do Adelaide, pa povratak iz Australije u Srbiju i Beograd nije bitno promenila njen autorefleksivni dijalog sa sopstvenim telom i de/konstrukcijom fenomena odrastanja, sazrevanja, različitih stanja u životu femine i njenih višestrukih uloga u realnosti. U istraživačkim fragmentima i njihovim međufazama – „Na suvom“, „Domaćica“, „Redovno se kupala“, „Otisci“, „Brak“, „Dok nas smrt ne razdvoji“, „Sto“, „Krevet“, „Stolovi“ – personalno i stvaralačko iskustvo Maje Simić fermentiše i pojačava zapitanost pred procesualnošću iskonskih slika i događaja, repeticiji ispraznih formi u kojima smo aktivni i/ili pasivni učesnici. Sledi pitanje: Da li je ideologija modernog društva izmenila predrasude o ženama i njenim izmenjenim ulogama? U novom ciklusu „Figure“, slojevitoj inscenaciji kadrova autoportreta, shvaćenog kao sredstva za lični razvoj, produbljuje se problem identiteta u varijacijama varljive sigurnosti klepsidre...“ Ljiljana Ćinkul

Tokom trajanja izložbe predviđeno je štampanje pratećeg kataloga u izdanju Narodnog muzeja, Kikinda. Tekstove za katalog pisale su istoričarke umetnosti Ljiljana Ćinkul i Jelena Krivokapić i autorka Maja Simić.

Izložba "Corpus" u Narodnom muzeju Kikinda biće otvorena do 17. avgusta 2019. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services