Izložba crteža "Crtanje u autobusu (No Complaining)" Miloša Filipovića

Izložba "Crtanje u autobusu (No Complaining)" Miloša Filipovića

Izložba crteža "Crtanje u autobusu (No Complaining)" Miloša Filipovića, biće otvorena 13. februara u 19 časova u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra Beograd (SКC) (Кralja Milana 48).

 

 

 

„Otkriću vam svoju novu ozbiljnu igru, srast, zanos. Već par meseci marljivo crtam u autobusima koji me voze od kuće do posla i nazad. (...) Odlučio sam se na crtanje u vanrednim okolnostima, u autobusima gradskog prevoza, dok odlazim i vraćam se s posla ili u mom autu dok čekam decu da završe časove baleta i fudbala, dakle uvek na točkovima.(...) Počeo sam to kada sam shvatio koliko vremena provodim u vožnji: svakog dana po 3 sata, mesečno 60 sati (znači skoro 3 cela dana), na godišnjem nivou to je 36 dana! Za 10 godina provešću u autobusima 360 dana!!! To je cela godina. Do penzije ću se voziti oko dve i po godine autobusom! Strašno? E, pa, nije ako lepo sedneš, izvadiš papir, olovku i gumicu i počneš da crtaš.

(...) Savladavši početnu nelagodnost, uspevao sam da dosegnem usredsređenost i mir uma. Dragan Lubarda je govorio da kroz crtež treba doći do Crtanja. Prilagođavao sam se prilikama i birao šta ću crtati dok autobus ide i trucka, a šta dok se zaustavlja na stanicama i semaforima, šta po dnevnom svetlu, a šta po mraku...Ova strategija omogućila mi je da nastavim zivot bez kukanja. NO COMPLAINING! (...) Ulazim u autobus kao u atelje, biram mesto. Bolje je ako nije iznad točkova, zbog truckanja, ali i na to sam adaptiran. Sada već mogu da uradim tako precizne, lepe crteže da se svi čude kad im otkrijem da su urađeni u busu.

Nikad u životu nisam video nekog umetnika da crta u autobusu i s ponosom vam prezentujem svoje otkriće. Ali, nisam tu ja bitan, nego magija crtanja koja se našim sugrađanima svakodnevno pokazuje u danas tako popularnoj reality show formi. Smatram ovaj projekat konceptualnim, utoliko pre što je postao način života, a dobio je i svoju medijsku verifikaciju u dokumentarnom filmu“. (izvod iz teksta autora).

Miloš Filipović je rođen 1971. godine u Beogradu. Diplomirao je na FLU u Beogradu  1997. godine. Član je ULUS-a od 1999. godine. Do sada je nastupao na petnaestak samostalnih izložbi i projekata.

 

Izložba će biti otvorena do 23. februara 2019. godine

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text