Izložba crteža "Kako smo živi" Aleksandra Jevtića

Izložba crteža "Kako smo živi" Aleksandra Jevtića

Izložba crteža "Kako smo živi" autora Aleksandra Jevtića, biće otvorena u ponedeljak, 20. avgusta u 19 časova u Galeriji Remont (Maršala Birjuzova 7).

    

 

Crteži koje radim polaze na površinskom nivou od odnosa prema lokalnoj sredini, u kojoj živim i radim – udaljenim predgrađima Beograda. U tom smislu, oni su duboko psihogeografski...
Koristim svoje tehničko obrazovanje i iskustvo u oblasti ilustracije da razvijem kompleksne pripovedačke celine, koristeći granična rešenja. Hod po ivicama dualizama kao što su dvodimenzionalno-trodimenzionalno, temporalno-prostorno, figuralno-apstraktno, formalno-neformalno, realno-fantastično, služi kao izraz moje fascinacije isprepletanim urbanim mutacijama kojima smo okruženi u doba kada su identitet i uloga ljudske vrste više nego ikad nejasan i podložan preispitivanjima. Suočeni sa nužnošću prihvatanja životinja, biljaka, mašina, građevina, predmeta, kibernetskih entiteta, zamišljenih i mitskih bića, simboličkih i znakovnih entiteta i ostalih neimenljivih i nepoznatih pojava, kao ravnopravnih delova slagalice u kojoj živimo, u kojoj je svaka od tih stvari u podjednakoj relaciji s ostalima, uprkos i upravo zbog nesigurnosti i nepredvidljivosti konteksta, možemo se i moramo prepustiti odnosima, koji nam deluju bizarno, neprimereno i haotično. Oslobađajući kulturni i psihološki efekat tog ‘moranja’ je suštinski sadržaj i poruka ovih crteža. U tom smislu, ponosno ističem njihovu zabavljačku funkciju, eksplicitno odbijajući da prihvatim izbor između ozbiljnog i smešnog kao uzajamo isključiv.

...Izložba ’Kako smo živi’ bavi se strategijama preživljavanja – od onih meni najbližih, iz sopstvenog komšiluka, do svih ostalih od pamtiveka do danas, bez ikakvog davanja suda o tome šta treba, ili sme, da nastavi da postoji, a šta ne... Jedna od ovih strategija – skrivanje, zauzima posebno mesto, zato što je posebno smešna, posebno strašna i posebno karakteristična za opstanak umetnosti i umetnika. Zato će se prateće radionice-performansi baviti odnosom skrivanja i stvaranja. Aleksandar Jevtić

Aleksandar Jevtić rođen je 1978. godine u Čačku. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti, smer Grafika i knjiga. Nekoliko godina je radio kao ilustrator, a zatim se posvetio istraživanju crteža i radu sa decom, mladima i ugroženim grupama. Vodio je radionice za decu i mlade u Regionalnom centru za talente i centru za likovno obrazovanje "Šumatovačka". Od 2015. vodi eksperimentalnu radionicu "Osmatračnica". Od 2016. radi kao nastavnik Likovne kulture i Crtanja, slikanja i vajanja u Osnovnoj školi Svetozar Marković u Beogradu.

 

Izložba će biti otvorena do 7. septembra 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text