Izložba crteža u porcelanu "Nulla dies sine linea" Velimira Velje Vukićevića

Izložba crteža u porcelanu "Nulla dies sine linea" Velimira Velje Vukićevića

Izložba crteža u porcelanu "Nulla dies sine linea" našeg istaknutog umetnika Velimira Velje Vukićevića, biće otvorena u utorak 9. oktobra u 20 časova u galeriji HAOS (Dositejeva 3).

Izložbu će otvoriti Gordana Kaljalović Odanović.

 

 

Nakon izvesne prinudne pauze, galerija HAOS nastavlja sa realizacijom izložbi za ovu kalendarsku godinu. U želji da predstave deo radova iz kolekcije tokom trajanja Oktobarskog salona, najpre su imali - tokom septembra i sve do kraja ove nedelje - jednu veoma zanimljivu postavku koja nije bila posebno najavljivana niti medijski propraćena, ali koja se može videti na Art info. Naslovljena je "Otmena salonska pratnja".

Narednih mesec dana biće predstavljeni crteži u porcelanu našeg istaknutog umetnika Velimira Velje Vukićevića. Koncept crteža proširen je i na ovaj medij kako bi pokazali svu raznovrsnost u pristupu različitim materijalima i sve mogućnosti promišljanja linije na sve moguće kreativne načine kroz različite likovne izraze. Izložba skulptorskih radova Velje Vukićevića je naslovljena "Nulla dies sine linea" – što je i njegov životni moto u dugoj, uspešnoj i veoma produktivnoj karijeri.

Tekst za ovu postavku je napisala Gordana Biba Marković koja, između ostalog, kaže:
...Izložbenu celinu čini više grupa radova koji su realizovani u  porcelanu, staroj istočnjačkoj tehnici koja po strukturi mase, njenoj nepredvidivosti prilikom modelovanja, sušenja i pečenja iziskuje veliko iskustvo, umeće i upornost Vukićevića, koji dovodi oblikovan model do finalne interpretacije, tananosti, transparentnosti i savršenstva. Opus varira između minijaturnih formi, gotskih i vitalnih vertikala, mističnih razgrađenih kutija koje stvaraju iluziju unutrašnjeg prostora i nagoveštavaju tajne razigrane priče, raskošnih oblika tanjira sa potencijalnim vijugavim linijama izvedenih od materijala i otvorenih, minucioznih oblika koji asociraju na filigransku umetnost savijanja papira - origami. Materijal od koga su izvedene skulpture  maksimalno je istanjen do fascinatnosti. Suptilno kružno ili izlomljeno vijuganje ivica porcelanskih ploha u prostoru asociraju na lirsku apstrakciju u geometrijskom modalitetu, odnosno, na crtež izveden oštrom olovkom ili tušem na papiru. Linija teče i talasa u vitalnim, oblim formama, uvrće se, zakrivljuje i zaokružuje ili se rastvara i razgrađuje u kubističkom maniru izlomljenih formi.

Izložba će biti otvorena do 9. novembra 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text