Izložba "Ćutanje kamena" u Budvi

Izložba "Ćutanje kamena" u Budvi

Muzej savremene umetnosti u Beogradu i Grad Teatar Budva pozivaju na otvaranje izložbe "Ćutanje kamena", autora dr Rajke Bošković, 18. avgusta u 21h u galerijskom prostoru crkve Santa Marija in Punta u Budvi.

Izložbu će otvoriti Ljiljana Zeković, muzejski savetnik.

 

 

Nakon Beograda, gde je održana je početkom godine (od 26. januara do 13. marta) u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, izložba "Ćutanje kamena" biće predstavljena publici u Budvi od 18. avgusta do 1. septembra 2017. godine.

Sva izložena dela su iz Zbirke skulpture Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, i predstavljaju radove nekih od najznačajnijih vajara 20. veka, kao što su Vida Jocić, Jovan Kratohvil, Milun Vidić,Momčilo Krković, Nandor Glid, Jelena Jovanović, Nebojša Mitrić, Miodrag Damnjanović, Sava Sandić, Lojze Dolinar i Pavle Pavao Perić.


Milorad Damnjanović, Portret Ž.M. „Maja“, 1963.
 

Povodom izložbe, u subotu, 19. avgusta biće održan stručni skup O KAMENU – vanvremenost i savremenost, na kome će stručnjaci iz različitih oblasti, pre svega istorije i teorije umetnosti, likovne i primenjenih umetnosti, kao i geologije i arheologije, razmatrati kamen kao materijal u prirodi i svakodnevnom okruženju; kao jedan od nazjnačajnijih tragova materijalne kulture u istoriji čovečanstva; i kao jedan od najzastupljenijih materijala za umetnički izraz od kamenog doba do danas. Program skupa nalazi se na linku.


Iskonska tvar – kamen.

Zgusnuće vremena / prostora / materije.

Oduvek čovek ostavlja „zapis“ u kamenu – Rečju, koju kleše U kamenu; Slikom, koju pravi OD kamena (mozaik) i NA kamenu (freska); Oblikom – kojeg izvlači IZ kamena (skulptura). Reč uklesna u kamen – nosi postojanost i dostojanstvo samog kamena. Sliku od kamena (mozaik) čini dragocenom i izuzetnom uvek nova i neočekivana boja kamena; a slici na kamenu (fresci) kamena podloga daje karakterističnu ispošćenost teksture, koja doprinosi plemenitosti boje. Obliku koji se rađa/izvlači iz kamena (skulpturi) posebnu notu izražajnosti, pored boje, daje struktura, zrnastost i prozirnost, odnosno svetlost u kamenu.

Ideja „ćutanja kamena“ prositekla je iz sagledavanja samog „bića“ kamena.

Biće kamena ne dopušta raspričanost – ni rečju, ni slikom, ni oblikom. Kamen podstiče i omogućava svođenje na samu bit izraza, doprinosi čistoti ideje. Jer kamen sadrži onu iskonsku lepotu, koja nije nije na površini, do koje se mora doći, koja iziskuje posvećenost i proniknuće.

U utrobi kamena savremeni umetnik, podjednako kao i umetnik praistorije, (pro)nalazi nevidljive sile; obelodanjuje energiju kamena; otkriva duh kamena nataloženih milenijuma; nevidljivim silama daje vidljivi oblik.

Sam kamen iziskuje produbljenost mišljenja, sagledavanja i doživljaja.

Ako je kamen, kako je već rečeno, zgusnuće vremena, prostora i materije, onda bi zapis u kamenu – rečju, slikom ili oblikom – bio „zgusnuće“ misli, koji traži posvećenost i istrajnost u otkrivanju duha tajnovitosti, unutrašnjeg sjaja i vanvremenosti kamena.

Iskonska lepota kamena kao materijala i danas je, kao i kroz istoriju, podsticaj za umetničko oblikovanje. Na izložbi Ćutanje kamena predstavljaju se 12 skulptura u kamenu iz Zbirke skulptura Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, sa idejom da se pre svega istaknu mogućnosti umetničkog izraza kamena; prikažu najznačajnija dostignuća u modernoj i savremenoj umetnosti kojima je sam kamen bio podsticaj za oblikovanje; i da se ukaže na biće kamena, njegovu vanvremenost, ali i savremenost kao materijala u skulpturi.

Ideja se predstavlja kroz tri celine. Prva celina pod nazivom Zemlja / kamen / tlo ukazuje na kamen kao mogućnost oblikovanja tla; drugom Telo / čovek / dvojeističe se suštinsko svojstvo kamena – jezgrovitost i kompaktnost; dok se trećom celinom nazvanom Lice / ličnost / lik daje uvid u mogućnosti prikaza čoveka na tri načina, kroz ličenje, karakter i tip ličnosti.

Dr Rajka Bošković
istoričar umetnosti

Sava Sandić, Majka s detetom

 

Na naslovnoj fotografiji: Rad Momčila Krkovića, Sećanje na Maču Pikču, 1974.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text