Izložba Dejvida Hoknija u Tate galeriji u Londonu

Izložba Dejvida Hoknija u Tate galeriji u Londonu

U Tate galeriji u Londonu 9. februara otvorena je izložba jednog od najpoznatijih i najuticajnijih britanskih umetnika 20. veka, Dejvida Hoknija. 

 

 

 

 

Ovaj svestrani umetnik pored slikarstva bavio se crtežom, grafikom, scenografijom i fotografijom. Školovao se na Kraljevskoj akademiji u Londonu. Živeo je i stvarao na relaciji Velika Britanija i Amerika tokom više od 30 godina. Smatra se da mu se može pripisati značajni doprinos pop art pokretu 60-ih godina prošlog veka. 

Dejvid Hokni, Privatna scena, 1963, Private collection, © David Hockney


Na izložbi će biti prikazani njegovi najpoznatiji radovi nastali tokom šest decenija njegovog stvaralaštva koje i dalje traje. Prikazivanje dela u različitim medijima ima za cilj da iskaže stilske promene i upliv novih tehnologija u njegov rad tokom vremena, sa ciljem sveobuhvatnijeg razumevanja Hoknijevog stvaralaštva.


Dejvid Hokni, Kompizitni Polaroid, 1982, Dejvid Hokni Inc. Los Andjeles © David Hockney Fotografija: Ričard Šmit


Posetioci će imati prilike da vide njegove fotokolaže, takozvane “joiners”-e. Oni su nastali od Polaroid snimaka segmenata jednog subjekta koji su potom udruživani u celovitu predstavu tog istog subjekta.

Dejvid Hokni, Portret umetnika (Bazen sa dve figure), 1972, Luis Kolekcija, © David Hockney, Fotografija: Dženi Karter


Moći će da se pogledaju neki radovi koji su premijerno prikazani, kao i da se uživa u njegovim prepoznatljivim slikama, uglavnom u akrilik tehnici, čiji je glavni motiv bazen. Serija slika sa ovim motivom inspirisana je kalifornijskim načinom života koji je za umetnika bio arkadijski.

Dejvid Hokni, Osi u božićnom džemperu, 1970, Privatna kolekcija, London


Prikazaće se njegovi portreti, poput portreta modnog dizajnera Osi Klarka (Ossie Clark), grupnih portreta Kristofera Išervuda (Christopher Isherwood) i Don Bakardija (Don Bachardy).


Dejvid Hokni, Kristofer Išervud i Don Bakadri, 1968, Privatna kolekcija, © David Hockney


Kako ovaj umetnik i dalje stvara, neizostavni će biti i njegovi ekspresionistički pejzaži vibrantnih boja, koji se čine kao omiljeni motiv ovog umetnika u novom milenijumu.

Dejvid Hokni, Bašta, 2015, Umetnikova kolekcija, © David Hockney, Fotografija: Ričard Šmit


Izložbu su omogućili Tate galerija iz Londona, Centar Pompidu iz Pariza i Metropoliten muzej iz Njujorka i biće biti otvorena do 29. maja 2017. godine.

Naslovna slika: Dejvid Hokni, Piter izlazi iz Nikovog bazena, 1966, Narodni muzej Liverpula, Voker Art galerija, © David Hockney, Fotografija: Ričard Šmit 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text