Izložba "Egzorbita" Metjua Dežardana u Uličnoj galeriji

Izložba "Egzorbita" Metjua Dežardana u Uličnoj galeriji

Izložba "Egzorbita" umetnika Metjua Dežardana (Mathieu Desjardins), biće otvorena u petak, 12. aprila u 20 časova u Uličnoj galeriji (Čavketov pasaž /pasaž koji povezuje Trg Nikole Pašića i Nušićevu ulicu). 

 

 

 

Paralelno će se u CUK Imago od 17 časova odvijati Fijuk sajam / Mathieu Desjardins / Repetitor.

Metju Dežardan, crtač, štampar i izdavač iz Bordoa predstaviće beogradskoj publici svoje šarene grafičke devijacije po kojima divljački defiluje halucinogeni repertoar demonskih bića iz toksičnih francuskih žabokrečina i rukavaca francuskog andergraunda, gde je sedamdesetih godina dvadesetog veka izmišljena ta specifična tvorevina – Grafzin - bastard knjige i grafičke mape.

Upravo ova forma DIY ručno štampanih izdanja je nešto na šta se Dežardan fokusira kroz sopstvenu izdavačku kuću, Meconium gde pored sopstvenih objavljuje i knjige, grafike i plakate mnogih relevantnih autora sa francuske i svetske andergraund scene. Dežardanov autorski rad je, uz francusko kulturno i geografsko određenje takođe inspirisan i oslanja se na tendencije američkog i japanskog alternativnog stvaralaštva gde se smelo i neinhibirano ispoljavaju stanja svesti u vidu neprekidnog, piktogorejičnog niza alegoričnih, prezasićenih vinjeta anksioznih vizija. 

Boravak ovog autora ostvaren je u okviru trogodišnjeg projekta Turbulator koji spaja male izdavače, umetnike i umetničke organizacije koje se bave rubnim i vaninstitucionalnim umetnostima. Turbulator nastoji da ojača veze, uspostavi mrežu saradnje i uveća međunarodnu vidljivost autora i grupa koji deluju i stvaraju izvan tradicionalnih i etabliranih institucionalnih okvira. 

Metju Dežardan će u uličnoj Galeriji izložiti deo svoje bogate produkcije knjiga, grafika i plakata, ručno štampanih u tehnici sitostampe. Ovo je retka prilika da se vidi rad autora koji funkcioniše u, široj publici slabo vidljivom domenu svetskog andergraunda.

Izložba je podržana kroz program Kreativna Evropa.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text