Izložba "Forenzičke fantazije" umetničke grupe KairUs u Rijeci

Izložba "Forenzičke fantazije" umetničke grupe KairUs u Rijeci

Izložba "Forenzičke fantazije" umetničke grupe KairUs koju čini finsko-austrijski dvojac Linda Kronman i Andreas Zingerle, biće otvorena 12. aprila u 20h u galerijskom prostoru Filodrammatica u Rijeci (Korzo 28/1, Rijeka).

 

 

Drugo more otvara izložbu "Forenzičke fantazije" umetničko-istraživačke grupe KairUs. Izložba se direktno nadovezuje na predavanje koje je Zingerle u februaru održao u Filodrammatici.

Izložba predstavlja tri umetnička rada koji tematizuju problematiku neovlašćenog preuzimanja i zloupotrebe ličnih podataka.

Mnogi nisu svesni činjenice da bacanjem naših starih računara ili mobilnih telefona, pružamo priliku nekome da ih jednog dana pronađe i iz njih izvuče sve podatke koje smo na njima skladištili. Naime, u gigantskim odlagalištima elektroničkog otpada u zemljama trećeg sveta cveta ekonomija koja se ne temelji samo na recikliranju hardverskih komponenti i dragocenih metala, već i na pronalaženju inkriminisanih podataka i njihovom korišćenju u svrhu ucenjivanja i iznuđivanja otkupnine od njihovih prethodnih vlasnika. Jedini način da unapred sprečimo mogućnost takvog scenarija je da fizički uništimo svaki uređaj za pohranjivanje digitalnih informacija pre nego što odlučimo da ga zamenimo novim.


Identity Theft, deo trilogije "Forenzičke fantazije". Foto: Janez Janša, Aksioma


Prilikom rezidencijalnog boravka u glavnom gradu Gane, grupa KairUs je posetila najveće svetsko odlagalište elektronskog otpada Agbogbloshie na koje pristižu uređaji iz celog sveta, i tamo otkupila dvadesetak odbačenih kompjuterskih diskova. S namerom da istraže na koje se sve načine mogu koristiti ili zloupotrebiti pronađeni podaci, umetnici su na bazi materijala izvučenog iz šest uređaja za pohranjivanje, osmislili trilogiju "Forenzičke fantazije". Radovi se bave temama ucenjivanja, krađe identiteta i kompjuterskih prevara, pri čemu posetioci imaju priliku da zavire u privatne živote i navike prethodnih vlasnika pronađenih uređaja, koji su imali tu sreću da nisu postali predmetom ucene, već umetničkog projekta koji upozorava na nužnost odgovornog korišćenja tehnologije.


KairUs


Linda Kronman i Andreas Zingerle se bave komunikacijom između čoveka i računara, kompjuterski posredovanom komunikacijom među ljudima i temom internetskih prevara, istražujući sigurnost informacija, curenje podataka, e-mail obmane i tehnologije koje se koriste u svrhu prevare. Trenutno žive i rade u južnokorejskom gradu Daejeonu, gde se bave istraživanjem ranjivosti Interneta stvari (IoT) i pametnih gradova.


Pronalaženje diskova na odlagalištu otpada. Foto KairUs


Njihova trilogija "Forenzičke fantazije" je nastala u razdoblju od 2014. do 2016. godine tokom istraživačkog programa Behind the Smart World u Linzu, uz podršku Korejske nacionalne istraživačke fondacije i Odseka za medijske i komunikacijske umetnosti na Međunarodnoj školi Sol Sveučilišta Woosong (Južna Koreja).


Agbogbloshie, fotografija s postavke izložbe. Foto Janez Janša, Aksioma

 

Program su podržali: Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu.

Izložba je realizovana u okviru programa Galerija DM.

Izložba će biti otvorena do 27. aprila 2018. godine.

 


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text