Izložba fotografija Fride Kalo i Dijega Rivere na Cetinju

Izložba fotografija Fride Kalo i Dijega Rivere na Cetinju

Izložba "Dijego i Frida: Osmeh na pola puta" biće otvorena u utorak, 7. avgusta u 20 časova u Crnogorskoj galeriji umetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.

 

 

 

 

U okviru obeležavanja jedanaestogodišnjice prijateljskih odnosa između Meksika i Crne Gore, Narodni muzej Crne Gore, u saradnji sa Ambasadom Meksika, najavljuje otvaranje izložbe „Dijego i Frida: osmeh na pola puta“ u CGU „Miodrag Dado Đurić“.

Dijego Rivera je bio jedan od najznačajnijih predstavnika meksičkog muralizma, a Frida Kalo je bila poznata kao tvorac autobiografskih slika pod uticajem narodne meksičke i starosedelačke umetnosti. Izložba „Dijego i Frida: osmeh na pola puta“ nas upoznaje sa njihovim čudesnim svetom, pretvarajući ih u jedan od najkontroverznijih parova u meksičkoj istoriji umetnosti. Skoro četvrt veka zajedno, njihova ljubavna veza koja je prevazilazila granice, bila je puna bezbrojnih susreta, bliskosti, nesuglasica i iskrenih prijateljstava sa velikim ličnostima epohe.

Izložba se sastoji od 96 crno-belih fotografija čuvenih fotografa kao što su Manuel Alvares Bravo, Nikolas Marej i Edvard Veston, koje prikazuju različite etape ljubavnog odnosa, društvenog i političkog života i smrti Fride i Dijega.

„Zadovoljstvo nam je da pozovemo crnogosku javnost na ovaj kulturni događaj koji nam pruža bolji uvid u magičnu stvarnost ovog izuzetnog meksičkog para i njihovo prisustvo u svetskim umetničkim, političkim i kulturnim tokovima tridesetih, četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka.“ - rekao je Ambasador Meksika, Marko Antonio Garsija Blanko.

Izložbu će otvoriti istoričarka umetnosti Ljiljana Karadžić, a javnost će imati priliku da izložbu poseti do 26. avgusta 2018. godine na drugom spratu Crnogorske galerije umetnosti.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text