Izložba fotografija "Naïve Melody/This Must Be the Place" Eme Sabo

Izložba fotografija "Naïve Melody/This Must Be the Place" by Emma Szabo

Izložba fotografija "Naïve Melody/This Must Be the Place" Eme Sabo (Emma Szabó) biće otvorena u ponedeljak, 18. septembra u 19 časova u Бартcелона galeriji (Belgrade Design District, 1 Sprat, lokal 96).

 

 

 

Izložba “Naïve Melody/This Must Be the Place” (citat pesme Talking Heads-a) bavi se problemom konstrukcije identiteta, kao kompleksnog i često kontradiktornog procesa unutar kojeg konstruišemo sliku o sebi i kako želimo da nas drugi vide.

Unutar ovog  trajnog procesa građenja sopstva pokušavamo Drugom da predstavimo ko smo, ili još bitnije: da ubedimo sebe u to što Jesmo. Često i živimo unutar tog konstrukta.

Ovaj projekat se kroz fotografiju bavi građenjem izmenjene stvarnosti unutar društvenih i kulturnih okvira, izgrađenim identitetima unutar tog sistema: “prijatelj”, “građanin”, “imigrant” ili “umetnik”- samo neke su od reči kojima se identifikujemo ili bivamo identifikovani.

U svom radu bavim se pitanjem identiteta i pripadanja. Izložene fotografije su deo vizuelnog dnevnika u nastajanju i svaka predstavlja zaseban mikro-narativ, intimne beleške koje čine sastavni deo mog puta i onoga što (mislim da) jesam. Upotrebom analogne fotografije i foto-negativa, kojima je davno istekao rok trajanja, sama mogućnost ovekovečenog trenutka dovedena je u pitanje (da li je sećanje zauvek sačuvano ili izgubljeno) dok su ljudi i mesta na fotografijama deo lične emotivne mape i naizgled zatvorenog narativa. Činom izlaganja vizuelnog dnevnika i intimnih beleški u galerijskom prostoru i pozivom publike da interveniše unutar izloženog sadržaja (igra “Nastavi rečenicu”)  preispitujem nemogućnost oživljavanja uspomene i otvaram prostor za novi narativ. Fotografije postaju otvoreno polje za (novu)  priču, poetski iskaz otvoren za novo čitanje i lični pokušaj povezivanja sa Drugim. U vremenu sveobuhvatnog konzumiranja izmenjene stvarnosti i sebe unutar te stvarnosti, najčešće putem virtuelne komunikacije i društvenih mreža, prava bliskost među ljudima postala je novo-stvoreni tabu i gotovo nemoguća misija. Umesto da izložim sopstveni rad kao zatvoreni i konačni iskaz, radije otvaram prostor za dijalog, nestrpljiva da pročitam priču koju ćemo ispričati zajedno. *

*Svi likovi, mesta i događaji u ovoj priči su izmišljeni, plod autorove mašte. Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.

Emma Szabó je fotografkinja iz Beograda, sa trenutnim prebivalištem u Hamburgu, Nemačka. Ona će se beogradskoj publici predstaviti novom izložbom, tri godine nakon njene poslednje izložbe u Beogradu. Predstaviće seriju od 300 fotografija, uz interaktivni segment izložbe gde će posetiocima biti omogućeno da markerima završe nekoliko rečenica na zidovima galerije. 

Izložba će biti otvorena do 30. septembra 2017. godine.

 

 
 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text