Izložba fotografija "Putovanja 3 objektiva" u Rančićevoj kući

Izložba fotografija "Putovanja 3 objektiva" u Rančićevoj kući

Putujući fotografski projekat - izložba fotografija pod nazivom „Putovanja 3 objektiva“ autora i fotografa Tomislava Peterneka, Gorana Кukića i Igora Mandića biće otvorena u petak, 18. januara u 18 časova u Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka (Majevička 9).

 

 

Prilikom otvaranja izložbe nastupaju učenici OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke. Putujuća izložba predstavlja fotografije sa njihovih putovanja. Autori  imaju različite stilove. Fotografije Tomislava Peterneka, nastale u periodu od više decenija, beleže zanimljive i neočekivane situacije iz svakodnevnog života.

Fotografije Gorana Кukića nemaju jasnu dvodimenzionalnost i vremensku odrednicu. Prikazani su refleksi u različitim izlozima širom Evrope. Кroz celinu realnosti, fotografije prikazuju i ono što je čulnoj realnosti nevidljivo.

Fotografije Igora Mandića su kolekcija doživljaja trenutka sa različitih kontinenata – od totalne pustinje do najnaseljenijih mesta na svetu. Кroz fotografije, Igor teži nadrealnosti realnih scena.

Ideja projekta je nastala iz potrebe da se prevaziđe očigledna centralizacija umetničkih dešavanja. Činjenica je da se većina kulturnih manifestacija odigrava u velikim gradovima, međutim, pitanje je zašto su male sredine zapostavljene u tom pogledu. Namera autora ovog putujućeg projekta je da se kulturno „ožive” manja mesta u Srbiji, kroz fotografsku izložbu, razgovor i druženje sa fotografima. Cilj je da se ljudi bolje upoznaju sa fotografijom i da se skrene pažnja na fotografiju kao vid komunikacije koji oplemenjuje.

Autori se nadaju da će projekat „Putovanja 3 objektiva” motivisati ljude da više pažnje posvete fotografiji, da će ih pokrenuti da osnivaju foto klubove i da organizuju izložbe u svojim sredinama.

Na putovanju – prva stanica je bila Sečanj. Izložba je otvorena u Obrazovno-kulturnom centru Sečanj 24. novembra 2015. godine, a u planu je još dosta mesta u Srbiji.

Postavka u Grockoj traje do 6. februara 2019. godine. 

*Rančićeva kuća u Grockoj danas je i galerijski prostor Centra za kulturu Grocka i spomenik kulture od velikog značaja, izgrađena krajem 18. veka kao porodični varoški dom, čija se toplina narodnog neimarstva po meri čoveka reflektuje i u 21. vek.

 

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text