Izložba grafika „Unutrašnje strukture“ Jelene Karišik

Izložba grafika „Unutrašnje strukture“ Jelene Karišik

Izložba grafika „Unutrašnje strukture“ Jelene Karišik umetnice iz Banja Luke, biće otvorena u ponedeljak, 11. septembra u 19 časova u Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27).
 

 

 


Novim ciklusom linoreza nastalim u periodu 2012-2017, autorka potvrđuje stvaralački kredo utemeljen u transponovanju figurativnog predloška (motiva torza) u gotovo apstraktni grafički zapis. Jedna od klasičnih ikonografskih formi u istoriji umetnosti, za ovu grafičarku je inicijalni podsticaj kreativnog procesa u kome se telesnost lišena konkretnog oblika i mase prevodi u ekspresivnu igru sukoba/harmonizovanja površina i boja. Ritmičnost linearnih formi karakteristična za ranije radove, u novoj seriji grafika ustupa mesto razuđenim i slobodnije komponovanim fragmentima koji se neretko prožimaju i preklapaju gradeći slojevitu likovnu strukturu.

„Analitički duh i njegove kreativne potencijale oduvek je fasciniralo ljudsko telo, jer upoznati se sa oblikom u kom smo ovaploćeni prvi je korak na putu samospoznaje. Telo je vekovima bilo palimpsest na koji su iznova učitavani različiti estetski, moralni, ideološki i drugi kodovi vremena […] Autorka izbegava mimetički postupak reprodukovanja viđenog, stilizuje motiv do nivoa asocijativnog, gde tek naslućujemo obrise muške, ređe ženske fizionomije. Neretko ta polna odrednica postaje neuhvatljiva, a forma biva dovedena na rub apstrakcije. Ponavljanje je modus operandi koji na više nivoa prožima rad Jelene Karišik, od izbora teme do načina građenja oblika i kompozicije, pri čemu svaki grafički list nudi jedinstveno likovno rešenje. Ovim postupkom autorka aktivno promišlja sopstveno poetsko uporište, ali insistira i na univerzalnim pitanjima o ambivalentnim pozicijama umetnosti na liniji između trajanja i efemernosti, večnih kanona i metamorfoza, Genius-a  posvećenog isključivo procesu stvaranja i  pigmalionske žudnje za dostizanjem i/ili posedovanjem jedne apsolutne forme”. (iz teksta Miroslava Sapundžića).                                             
                                                                                                                        Jelena Karišik (1973. Sarajevo) diplomirala 1997. na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, gde je 2001. završila postdiplomske studije. Na istom fakultetu na doktorskim umetničkim studijama. Vanredni je profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Član je ULUS-a. Od 1997. izlaže u zemlji i inostranstvu (Slovenija, Rumunija, Francuska, SAD). Dobitnica nekoliko nagrada za stvaralaštvo u oblasti grafike i slikarstva.     

Izložba će biti otvorena do 30. septembra 2017. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text