Izložba grafika Albina Brunovskog u galeriji Grafičkog kolektiva

Izložba grafika Albina Brunovskog u galeriji Grafičkog kolektiva

Izložba grafika Albina Brunovskog, slikara, grafičara i ilustratora osobene umetničke individualnosti, biće otvorena 13. novembra u 19 časova u galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27).
 

 

 

 

Albin Brunovski (Albín Brunovský) - (1935-1997), rodom iz Čeho/Slovačke, pripada najznačajnijem krugu umetnika 20. veka prvenstveno kao majstor male grafičke forme. Na geografskoj mapi sveta gustom mrežom su povezani gradovi u kojima je izlagao, što predstavlja desetine samostalnih izložbi i stotine značajnih međunarodnih bijenala (Ljubljana, Krakov, Frehen, Varna…) na kojima je i nagrađivan. U dodiru sa grafikama Brunovskog dodatno je potencirana dubina iz koje kao eho dopiru zaboravljeni glasovi iz prošlosti. U njegovu stvaralačku imaginaciju utkani su elementi nadrealnog i fantastičnog, ali i naklonost ka starim majstorima i umetnosti 15. i 16. veka. Brunovski je prepoznatljiv pre svega kao majstor male grafičke forme. Autor je i brojnih exlibrisa u kojima pronalazi svoju izražajnu formu i na vešt i ingeniozan način konceptualizuje i vizualizuje prisutnost ličnosti naručioca exlibrisa, istovremeno stvarajući samostalnu umetničko-grafičku formu. Deo ove bogate ikonografije moguće je u prvom sloju tumačiti i prepoznati kao snove, apokaliptične vizije bahanalija, izmaštane gradove, mora i brodove, lađe pretovarene čudacima, čoveka i ženu - glavne aktere ove izmišljene sreće, vavilonskih i ostalih kula. Njegov prepoznatljiv ikonografski repertoar karakteriše minucioznost u detaljima i perfekcija grafičke veštine; poput renesansnih majstora gravera u radu na bakarnoj matrici koristio je i lupu.Brunovski je u Beogradu četiri puta samostalno izlagao; 1984. u Grafičkom kolektivu, gde su 1995. u okviru velike međunarodne izložbe Svet exlibrisa predstavljeni radovima ovog majstora male grafičke forme.

Povod nove beogradske izložbe jeste svojevrstan omaž stvaralaštvu ovog umetnika, prilika da se publika sretne sa grafikama ovog fantaste, a navršava se i 20 godina od njegove smrti.

Izložene grafike su iz privatnih kolekcija.Albin Brunovski (1935. Zohor - 1997. Bratislava, Slovačka) završio osnovne (1961) i postdiplomske (1966) studije na Akademiji lepih umetnosti u Bratislavi, gde je bio šef odseka za knjižnu ilustraciju i redovni profesor. Samostalno izlagao u Čehoslovačkoj, Nemačkoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Jugoslaviji, Poljskoj… Od 1962. do 1997. laureat je desetina referentnih nagrada i priznanja na bijenalima u Ljubljani, Krakovu, Frehenu, Varni, Fiburgu, Luganu, Bratislavi, Kelnu, Lođu, a nosilac je i titulu počasnog i narodnog umetnika. Izlagao je na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, uključujući izložbe ilustracije i ekslibrisa. Radovi se nalaze u muzejima u Evropi i SAD-u i u privatnim kolekcijama širom sveta.

„To što su u našoj kompjuterskoj civilizaciji stvarali veliki majstori poput Albina Brunovskog, hrani i čuva uverenje da u umetnosti stvari nikad nisu konačne i da svako vreme ima svoje čudake i svoja čuda. Bez obzira na savršena tehnička dostignuća na svim poljima ljudskog delanja, i uprkos njima, osećamo da i jedan ovakav fanatičan rad ima smisla. Njegovi zemljaci zvali su ga majstor Brunovski a beogradski prijatelji, među kojima je stekao veliko poštovanje i popularnost, cenili su ga kao zanetog pesnika zagledanog u prošlost i istoriju“ (iz teksta Ljiljane Ćinkul).

Izložba će biti otvorena do 25. novembra 2017. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text